Busschuffören tittar på sin mobil mitt under färd på motorvägen. Foto: SVT/Läsarbild

Busschauffören tittar på mobiltelefonen medan han kör

Uppdaterad
Publicerad
Det är förbjudet, men busschauffören gör det ändå mitt under en färd på motorvägen. Han tittar på sin mobiltelefon medan han kör och samtidigt passerar en lastbil förbi i full fart. Filmen chockar Västtrafiks busschef Attila Ungvari, som säger att han blir helt förkrossad när han ser det.

Filmen togs för någon vecka sedan på en busslinje på flerfiliga E6 i Göteborg. Bussen är fylld med barn, skolungdomar och pendlare.

En orolig passagerare bestämde sig för att filma chauffören som arbetar för Veolia, ett företags som anlitas av länstrafiken i Västra Götaland, Västtrafik. Nu kan SVT visa de upseendeväckande bilderna.

”Skulle inte våga åka med”

Bilderna visar hur föraren under flera minuter ägna sig åt sin mobiltelefon samtidigt som han kör bussen. Vid flera tillfällen lägger han armen över ratten för att styra – samtidigt trycker han på mobilen. Vid flera tillfällen visar han öppet i förarhytten hur han ägnar sig åt sin mobil.

– Det här är det värsta jag har sett, säger Attila Ungvari som är busschef på Västtrafik. Det finns ju regler för det här.

Reglerna innebär att man inte får prata i mobiltelefon.

– Jag blir helt förkrossad när jag ser det här. Det är mycket, mycket allvarligt. Det här får inte förekomma.

Medan busschauffören håller upp mobiltelefonen för att få den i ögonhöjd susar en lastbil förbi på den hårt trafikerade motorvägen.

– Han har ansvar för människors liv och jag skulle inte våga åka med en förare som agerar på det här sättet, säger Attila Ungvari efter att SVT Västnytt visat filmen för honom.

”Kristallklara regler”

Claes Gotthold är säkerhetsdirektör på Veolia som kör bussarna på uppdrag av Västtrafik. Det är Veolia som har anlitat föraren.

– Vårt företag och branschen ser väldigt allvarligt på det här problemet, säger Claes Gotthold till SVT Västnytt. Det är naturligtvis ett problem som dyker upp allt mer när människor blir mer uppkopplade. Jag vill poängtera att våra bestämmelser och interna regler är kristallklara när det gäller hanterandet av mobiltelefoner under färd.

Attila Ungvari berättar att de får in en del synpunkter till Västtrafik och säger att de agerar ganska snabbt på dem

– Det är allvarligt om man inte kan ge den uppmärksamhet som behövs till trafiken och resenärerna när man pratar i mobiltelefonen. Jag blir ledsen när jag ser de här bilderna, säger han.

Uppmanar resenärer att filma

– Det är så nonchalant att så öppet köra med armbågen och samtidigt titta på film. Den här föraren har begått ett stort misstag, säger Attila Ungvari.

Bussbolaget Veolia försöker nu ta reda på vem busschauffören på filmen är.

– Först måste vi lokalisera föraren – det är det viktigast för oss. Sedan måste vi fortsätta arbete på att förebygga de här händelserna i vårt företag och i branschen, säger Claes Gotthold på Veolia.

Nu uppmanar Västtrafik alla resenärer att agera om de ser något liknande.

– Ser någon passagerare att en förare pratar i mobiltelefon eller tittar på film så ska de absolut filma detta. Det tycker jag är väldigt bra, säger Attila Ungvari busschef på Västtrafik.

När Västnytt når Veolias säkerhetsdirektör, Claes Gotthold, under måndagsförmiddagen berättar han att man nu lyckats lokalisera chauffören och överväger avsked.

Västtrafiks regler för förares mobiltelefonanvändning

Visa

Förare får endast undantagsvis använda mobiltelefon under färd och då endast för tjänstesamtal. Vid dessa tillfällen ska handsfree-utrustning användas. Användandet skall ske på ett sätt som inte påverkar resenärernas och personalens trygghet och säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#bussfara

Mer i ämnet