Efter de senaste veckornas äggkastning i Lindome har butiksinnehavaren Linda Dahlin infört 18-årsgräns på ägg i sin butik. Foto: SVT

Butik inför 18-årsgräns på ägg – på grund av äggkastning i området

Uppdaterad
Publicerad

En matbutik i Lindome har infört 18-årsgräns på att köpa ägg. Detta efter att ungdomsgäng kastat ägg på fastigheter, bilar och bussar i närområdet.

– Vi vill ju gärna sälja ägg såklart, men inte om syftet är att man ska göra något dumt med äggen, säger butiksinnehavaren Linda Dahlin.

För att få köpa ägg på Ica-butiken i Lindome krävs numera att du fyllt 18 år, något som P4 Göteborg var först med att berätta om. Efter att det förekommit äggkastning i området bestämde sig butikschefen för att sätta upp en skylt i butikshyllan som hänvisar till åldersgränsen.

– Vår personal har märkt av framförallt på kvällarna att det kommit in ungdomsgäng som har velat köpa ägg, så har de varit lite halvluriga, fnissat lite vid kassan och sådär, så det har varit ganska uppenbart att de här kommer inte använda äggen till matlagning, säger butiksinnehavaren Linda Dahlin.

Hon säger att hon hoppas skylten kan få vuxna att reagera och prata med sina barn om händelserna i området. Hittills har reaktionerna från kunderna varit positiva.

– Vi vill ju gärna sälja ägg såklart, men inte om syftet är att man ska göra något dumt med äggen, säger hon.

Kommunen, Västtrafik och polisen samverkar

Kultur- och fritidsförvaltningen i Mölndal ska under hösten samverka med bland annat Västtrafik och polisen för att öka tryggheten i Lindome.

– Det kan vara bra att informera allmänheten och föräldrar, att föräldrar pratar med sina barn så att de förstår att det kan få allvarliga konsekvenser med äggkastning, säger Therése Hognert, samordnare vid kultur- och fritidsförvaltningen till P4 Göteborg.

Hör mer om butikens åldersgräns på ägg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.