Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Andersson jobbar i en butik på Frölunda torg. Hon är en av dem som nyligen fått sin arbetstid nedhyvlad. – Det är stressande, jag kan inte leva på lönen längre, säger Åsa Andersson. Foto: SVT

Butiksanställda Åsas tjänst kortades: ”Kan inte längre leva på lönen”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Andersson jobbar i en inredningsbutik på Frölunda torg i Göteborg. Hon är en av dem som nyligen fått sin arbetstid nedhyvlad.

– Det är stressande, jag kan inte leva på lönen längre, säger Åsa Andersson.

Hyvling, eller omplacering till tjänst med lägre sysselsättningsgrad, innebär att arbetsgivare gör om befintliga tjänster så att de anställda får färre arbetstimmar i stället för att de sägs upp.

I Åsas fall ändrades hennes garanterade arbetstid från 7,5 timmar i veckan till 6 timmar i veckan när butikskedjan hon jobbar på stängde en butik. Det gör också att hennes lön blir lägre.

– Avtalet var och är väldigt få timmar men på det hade jag ett vikariat som fortlöpte, sen har det hela tiden funnits mertid att söka, och övertid. I dag finns inte den möjligheten. Jag har bara 6 timmar på mitt kontrakt nu, säger Åsa Andersson.

Strid om arbetsvillkor

I den stundande avtalsrörelsen har fackförbundet Handels ställt krav på att häva hyvling samt öka timmarna på kontrakten, vilket SVT rapporterat om.

Svensk Handel har inga planer på att möta kraven. Det står klart när de båda parterna presenterat sina bud inför avtalsrörelsen.

Men för Åsa är situationen akut. Lönen från hennes sex timmar i veckan går inte att leva på, säger hon. Nu har hon börjat se sig om efter andra arbeten – i andra branscher.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.