Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner under ytan och se Byfjordens döda havsbotten som syrepumparna ska väcka liv i. Initiativtagaren Lars-Olof Axelsson tror på resultat inom ett halvår. Foto: Lisa Johansson/Tobias Dahlin

Byfjordens havsbotten död av gift – så ska ”pacemaker” skapa liv

Publicerad

Här är Byfjordens ”pacemaker”.

Under tre år ska syre pumpas ner mot den döda havsbotten för att livet ska komma åter.

– Här är ekosystemet rena döden, säger Lars-Olof Axelsson, initiativtagare.

På vattendjup under 15 meter är Byfjorden död. Botten är täckt av ett flera centimeter tjockt och luddigt lager av svavelbakterier som bildas på grund av vattnets höga koncentration av svavelväte. Där kan inget liv få fäste.

2010 hittade forskare från Göteborgs universitet en lösning på problemet. Genom att pumpa ner syrerikt vatten kunde man skapa en cirkulation som möjliggjorde för djur och växter att återetablera sig. Men efter att syresättningsprojektet avslutades och Uddevalla kommun inte ville ta över driftskostnaden försvann livet på nytt.

Vill återskapa lyckat resultat

Nu görs ett nytt försök. Genom ideellt arbete av Stiftelsen Byfjorden finansierat av Uddevalla kommun med 2,6 miljoner i tre år är man säker på att kunna återskapa resultatet.

Men är det hållbart att ha en pumpanordning för detta?

– Ja, för fråga den som har pacemaker om han tycker det är hållbart? Man räddar ju livet. Men kan vi få till en mer permanent lösning skulle det vara en jätteuppsida, säger Lars-Olof Axelsson.

Lösningen: Avloppsvatten

Den här gången finns politisk enighet i frågan. Martin Pettersson (SD) kommunstyrelsens ordförande anser att det för dem som kustkommun är en angelägen fråga med ett levande hav.

Förhoppningen från stiftelsen är att kommunen, när projektet är slut, har fattat beslut att leda om kommunens renade avloppsvatten till ett djupare utsläpp. Detta skulle kunna skapa en stabil tillförsel av syrerikt vatten. Martin Pettersson delar den visionen.

– I min värld kommer vi fortsatt ha en syresättning av Byfjorden, förhoppningsvis genom något mer permanent. Och har vi inte det så får vi förnya det här projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.