Pålningen inför det som skall bli Nordens högsta hus är gjord, men inte mycket mer. Foto: SVT

Bygget av Nordens högsta hus på sparlåga: ”Delar upp elefanten”

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Göteborgs nya landmärke, Karlatornet, det som skall bli Nordens högsta hus, går på sparlåga. Och Karlastaden, kvarteret i anslutning till tornet, kan komma att skjutas på framtiden.

Vi står strax utanför staketet och ser ut över en ganska enslig byggarbetsplatsen med en gigantisk byggrop där Karlatornet ska stå. Närmare 60 betongpålar är nerslagna i marken, en del 70 meter långa. Delar av fundamentet till det som ska bli Nordens högsta hus 2021 är på plats, men inte mycket mer.  

– Vi har saktat ner lite på tempot. Vi köpte ju ut vår tidigare partner bara för någon månad sedan, så just nu har vi lite omstrukturering, säger Ola Serneke, VD och storägare i Serneke Group AB. 

Karlatornet

Kommer det att påverka tidsplanen? 

– Vi kommer att fokusera på själva Karlatornet, det höga huset först. Och sedan paketerar och plockar vi in hyresgäster i de resterande kvarteren allteftersom. Så det kan bli något år längre byggtid på hela stadsdelen, säger Ola Serneke.

Styckning av elefant 

Karlatornet är en del av Karlastaden, en tänkt ny stadsdel på Hisingen i Göteborg bestående av åtta kvarter med 2000 lägenheter, hotell, kontor, butiker, och skolor. Det är ett projekt på 15 miljarder där tornet med sina 245 meter skall bli högst i Norden och innehålla 595 lägenheter. Men nu pågår alltså omstrukturering och tidsplanen kommer att förändras, åtminstone för Karlastaden. Man fokuserar på tornet, bara det ett femmiljardersprojekt. Men inte heller där väljer man att öka byggtempot innan man förhandssålt fler delar. 

– Själva hotellet, kontoren och de kommersiella lokalerna kommer vi också lägga ut som en del mot en ny fastighetsägare. Vilket gör att vi delar upp elefanten i delar innan vi drar på för fullt, säger Ola Serneke. 

Osäker bostadsmarknad 

Styckningen av elefanten, tornet, är en logisk följd av att bostadsmarknaden är skakig. En utveckling som Serneke måste anpassa sig till.  

Var Karlatornet en bättre affär för några år sedan än vad den är idag? 

– Givetvis var det lättare att sälja dyra lägenheter för tre år sedan. Men marknaden kommer finnas kvar för lägenheter som är attraktiva, säger Ola Serneke. 

Har ni en plan B? 

– Givetvis, skulle räntan eller världsekonomin påverka så väntar vi bara. Det enda troliga scenariot är att hela Karlastaden blir försenat, men inte Karlatornet, säger Ola Serneke, VD och storägare i Serneke Group AB. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet