Sobacken i Borås. Foto: SVT

Byggkostnader kan komma att skena

Uppdaterad
Publicerad

Borås största investering någonsin ser att bli ännu dyrare än beräknat. Nu varnas för att kostnaden för energi- och miljöcentret totalt kan stiga till 3,9 miljarder kronor. Något som skattebetalarna kan få betala för.

– Det är klart att det är allvarligt, säger kommunchef Svante Stomberg.

Sju kilometer söder om Borås pågår bygget av det nya energi- och miljöcentret på Sobacken. En anläggning som rymmer nytt kraftvärmeverk och nytt avloppningsreningsverk. Det var tänkt att bygget skulle kosta 3,2 miljarder kronor. Men i juni meddelade Borås Energi och Miljö att projektet blivit dyrare och att bolaget behövde 500 miljoner kronor mer.

Nu har en utredning som letts av kommunchefen tittat på varför kostnaden ökat.

– Den store boven i dramat är en överföringslinje som inte var färdigprojekterad när beslutet togs, säger kommunchef Svante Stomberg.

”Som att man flyger flygplanet samtidigt som man bygger det”

Utredningen menar också att det kommunala bolaget underskattat projektets storlek och att de borde ha räknat med mer oförutsedda utgifter, samt att det blivit förseningskostnader i och med att upphandlingar överklagats. Något som alltså ytterligare lett till att kostnaderna skenat.

LÄS MER: Borås-anläggning kan bli halv miljard dyrare

Kritik riktas både till styrelsen för Borås energi och tidigare vd:n för bolaget. Utredarna menar att vd:n inte tycks ha lämnat information till styrelsen, inte haft full kontroll över projektets ekonomi, samt inte projekterat ledningsdragningen tillräckligt nog.

– Det är lite som att man flyger flygplanet samtidigt som man bygger det, säger kommunchef Svante Stomberg.

Utredarna kritiserar den politiska styrelsen för att ha lämnat över allt beslutande för de 3,2 miljarder kronorna på vd:n för bolaget, som alltså kunnat fatta beslut helt på egen hand. Styrelsen borde också, enligt utredarna, hämtat in mer information om projektet.

– Styrelsen borde haft en mer aktiv roll, säger kommunchef Svante Stomberg.

”Det är lätt att vara efterklok”

Ulf Olsson (S) är ordförande för kommunstyrelsen och den som beställt utredningen.

– Det är väl ingen tvekan om att förtroendet för styrelsen påverkas av den här utredningen , säger han.

Eva Théen-Johansson (MP) är styrelseordförande för Borås Energi och Miljö. Hon är idag självkritisk för att bolaget inte tog högre höjd för oförutsedda utgifter.

– Men det är lätt att vara efterklok, säger hon.

Varför är ni inte med och tar beslut om 3,2 miljarder kronor?

– Jag ser inte att det hade gjort någon skilnad. Den kompetensen som gäller beslutsunderlagen finns hos bolagets medarbetare.

Ni får också kritik för att ni inte har sökt mer information om hur det går för projektet. Hur ser du på det?

– I och med att vi har fått rapporter varje månad så har vi känt oss trygga med det.

Några planer på att avgå har hon inte.

Kostnader för VA kan öka med sex procent

– Får jag förtroende att sitta kvar så gör jag det absolut, säger hon.

Utredningar visar också att projektet riskerar att bli ännu dyrare än vad som tidigare var känt. Totalt handlar det om ytterligare 200 miljoner kronor. Då hamnar slutnotan på 3,9 miljarder kronor.

– Det blir betydande kostnader som kan hamna både på skattebetalarna och VA-kollektivet. Kostnaderna för VA kan öka med sex procent, vilket är en stor ökning, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

SVT Nyheter Väst har under dagen sökt den tidigare vdn för Borås Energi och Miljö utan att få kontakt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.