Arkivbilder. Foto: TT

Cannabis i stadshusets rabatt

Uppdaterad
Publicerad

Bakom Trollhättans stadshus gjordes på tisdagen en minst sagt annorlunda upptäckt. I en rabatt hittades runt tio cannabisplantor. Nu funderar ansvariga på hur växten hamnat där.

Det är lokaltidningen TTELA som på tisdagen var först att berätta om de oväntade fynden bakom stadshuset i Trollhättan. När SVT Nyheter Väst ringer upp Erik Johnsson, driftingenjör på gatu- och parkkontoret i Trollhättans stad, sammanfattar han sin märkliga arbetsdag.

– Klart man blev väldigt snopen och självklart förvånad. Det är inte något man kan tänkas ha i någon plantering och jag har inte varit med om något liknande, säger Erik Johnsson.

Flera frågetecken

Nu ställer sig han och flera andra kommunanställda frågan hur hampa, som är ett svenskt namn för cannabis, kunnat hamna i kommunens rabatter.

– På något sätt har den ju gjort det. Vi kan inte heller urskilja vad det är för sorts hampa, det är väldigt svårt.

Ska ni inte undersöka det?

– Nej, det gör vi inte, vi tog bort det bara. Men hittar vi på fler ställen får man kanske göra någonting, säger Erik Johnsson som tar upp teorin med att det till exempel finns hampafrön i olika fågelmatsblandningar.

”Lite extra uppmärksamma”

Nyligen planterades nya buskage i den aktuella rabatten och kommunen ska nu utreda om det funnits hampafrön i jorden som användes vid planteringen.

– Vi får ju se om den jorden lagts ut även på andra ställen. Vi har i alla fall informerat de som har hand om våra olika planteringar runt om i stan att vara lite extra uppmärksamma, säger Erik Johnsson.

Teorin: fågelmat

TTELA har pratat med Mari Källersjö på Göteborgs botaniska trädgård som inte tror att någon försökt odla narkotika i smyg. Hennes teori är att det handlar om en sorts hampa som används till fågelfrön och i så fall är plantorna som hittades vid stadshuset inget man framställer narkotika av.

– Det ser ju inte bra ut om kommunen har hampa i sina rabatter – men jag tror inte det finns någon risk att någon kan bli hög av att röka den, säger Mari Källersjö till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.