Carl Mattsson i Strömstad slog nyligen rekord i livslängd för män i Sverige – då han passerade tidigare rekordåldern på 111 år och 124 dagar. Foto: Ida Flöjsbon / Sveriges Radio

Carl är nu Sveriges äldste man: ”Bli inte tjock och fet”

Uppdaterad
Publicerad

Carl Mattsson från Strömstad har slagit nytt svenskt åldersrekord. 111-åringen är den man i Sverige som levt längst – någonsin.

– Än så länge hänger man med, säger 111-åringen.

2003 dog Anders Engberg, den dåvarande svenska äldste mannen. Han var då 111 år och 124 dagar gammal. Men nu har Carl Mattsson från Strömstad slagit rekordet.

Med 111 år och under torsdagen 133 dagar gammal så innehar han det nya åldersrekordet för män i Sverige, vilket P4 Väst var först med att berätta om.

– Det är väl egentligen inget plus att man är gammal. Man får ta det som det kommer. Men än så länge hänger man med i alla fall. Att jag är äldst i Sverige – det är slumpen som avgör, säger Carl Mattsson.

Hemligheten är kosten

Carl Mattsson framhåller att kosten är viktig för att leva ett långt liv.

Vad är hemligheten för att bli så gammal som du? Har du några tips?

– Man ska äta måttligt. Inte häva i sig massa onödig mat. Man ska äta förnuftigt så att man kan hålla sin figur. Man ska inte äta så man blir tjock och fet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.