Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Wendin är väldigt nöjd med domarna som ger henne och de överklagande samfällighetsföreningarna rätt. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Cecilia vann mot Skatteverket – samfälligheten slipper moms

Uppdaterad
Publicerad

Samfälligheterna jublar när skattemyndigheten nu pudlar. Högsta förvaltningsdomstolen slår i fyra domar fast att det var fel av Skatteverket att momsbelägga samfällighetsföreningar.

– Jag har ju kämpat så länge för det här och bara kände att jag måste ha rätt, säger Cecilia Wendin, ordförande i Påfvelunds samfällighet i Västra Frölunda.

I Sverige finns 45 000 samfällighetsföreningar med totalt 1,1 miljoner medlemmar, där många nu sparar tusentals kronor och slipper ett stort administrativt arbete.

Skatteverket kom 2022 med beskedet att samfälligheter måste lägga moms på medlemmarnas avgifter. Något som skulle kostat medlemmarna tusentals kronor extra per år.

Många samfälligheter har längre tillbaka gjort en stor investering i till exempel vatten och avlopp. Större delen av avgiften går till att betala lånet till investeringen. Eftersom samfälligheterna betalade moms redan vid investeringen, upplevde medlemmarna att det blir orättvist att de nu skulle betala moms en gång till på samma investering.

Dessutom skulle momshantering inneburit en extra arbetsbörda för alla frivilligarbetande kassörer.

Nytt domslut ger Skatteverket fel

Men Skatteverkets tolkning är fel – konstaterar nu Högsta förvaltningsdomstolen i fyra domar. Något som Samfälligheterna var först med att rapportera om.

Cecilia Wendin i Påfvelunds samfällighet i Västra Frölunda var en av de som överklagade och fick rätt.

– Det var jättekul. Jag var jättenervös när jag såg att mejlet hade kommit från Högsta förvaltningsdomstolen, men när jag väl öppnade det och läste på första sidan så var det en otrolig känsla.

Skatteverket kovänder alltså, för verket följer alltid Högsta förvaltningsdomstolens domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.