Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Céline Henriksson från Göteborg och hjärnskadeförbundet Hjärnkraft berätta om varför hon valde att åka till FN-förhöret i Géneve. Foto: SVT

Célines kamp i FN för funktionsnedsattas rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på tio år frågas Sveriges regering ut av FN:s övervakningskommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

– Det är jätteviktigt. Hoppas det blir ett ”wake up call”, säger Céline Henriksson från hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Under måndagen inleddes FN:s två dagar långa förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Utfrågningen äger rum i Genève och civilsamhället – drygt 100 organisationer – har skrivit en gemensam rapport till FN inför granskningen av Sverige. Organisationerna är oroade över utvecklingen i Sverige.

– Den största utmaningen är att rättighetsperspektivet varken fått genomslag i lagar, policy eller i praktiken. Det innebär att det är svårt för individen att få sina rättigheter tillgodosedda säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige i ett pressutskick.

Arbetsmarknadsfrågan viktig

Det är det andra FN-förhöret som genomförts sedan konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning trädde i kraft i Sverige 2009.

– Jag hoppas det skall bli ett ”wake up call” att man inser att man inte är så bra på de här frågorna som man trott, säger Céline Henriksson från hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, som själv höll ett kort anförande på plats.

Hennes hjärtefrågor som handlar om arbetsmarknaden avhandlades under tisdagen.

– Man behöver se över den svenska lagstiftningen så den stämmer överens med konventionen. Exempelvis att man har lagen bakom sig om man blir diskriminerad på arbetsmarknaden enbart för att man har en funktionsnedsättning, säger Céline Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.