Foto: SVT/Bodil Bergqvist

Centerpartiet: Djurskyddet måste gå före ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stads politiska mål om att 100 procent av allt kött som köps in ska vara ekologiskt leder till en ökad andel utländskt kött enligt Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.
– Det är skamligt att Sveriges näst största kommun inte förmår att leva upp till svenskt djurskydd, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Hon säger att orsaken till det är att Miljöpartiet fått diktera villkoren för den mat som Göteborgs stad serverar på förskolor, skolor och äldreboenden.

– Partiets ideologiska inställning till ekologisk mat har fått väga tyngre än djurens välmående, säger Emmyly Bönfors (C).

Men det här är något som miljöpartiet inte håller med om:

– Det där stämmer inte. Det finns krav på djurvälfärd i det ekologiska systemet och för det kött som Göteborgs stad köper in från utlandet. Jag möter gärna Emmyly Bönfors när som helst för en debatt om djurvälfärd, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP) till SVT.

Foto: SVT

”Motarbetar ekologisk mat”

Centerpartiet vill att Göteborgs stad ska börja ställa nya krav i upphandlingar om mat framöver. I ett pressmeddelande skriver de att man visserligen inte får att ställa krav på att maten ska vara svenskproducerad, men att det däremot är ”fullt möjligt att ställa krav på att djuren ska ha fötts upp och slaktats i enlighet med kraven från svenska djurskyddsregler, något som Göteborgs stads politiker valt bort till förmån för ekologisk mat. Ekologisk mat är inte bättre miljömässigt i alla hänseenden, exempelvis är en stor del av den ekologiska köttproduktionen sämre för klimatet än konventionellt producerat kött”.

Enligt Ulf Kamne (MP) handlar centerpartiets utspel om ett gammalt behov av att motarbeta ekologisk mat eftersom de upplever en motsättning mellan svenskt och ekologiskt.

– De mest framgångsrika svenska bönderna är de som producerar ekologiskt, säger han.

Emmyly Bönfors (C) säger att de inte är emot ekologisk mat, men att de främst värnar om djurskyddet.

– Enligt förvaltningen för Inköp och Upphandling (i Göteborgs stad, reds.anm) så leder det ekologiska målet till att staden tvingats sänka kraven för djurskydd i jämförelse med Göteborgs kranskommuner, som satt tydliga mål i upphandlingskraven att leverantörerna måste följa svensk djurskyddslagstiftning, säger hon.

Göteborgs kranskommuner

Centerpartiet vill att kommunen ska slopa målet om 100 procent ekologiskt kött och chark och göra det möjligt för mer närodlad mat och småskalighet genom att dela upp upphandlingarna.

– De blandar in lantbrukarnas akuta situation för att försämra stadens krav på mat. Det här är ett spel för galleriet eftersom en upphandling inte går att byta ut så snabbt och det borde de veta, säger Ulf Kamne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet