Mikail Yüksel överklagar Länstyrelsens beslut att utesluta honom från centerpartiet riksdagslista. Foto: SVT

Centerpartisten Mikail Yüksel överklagar strykning

Uppdaterad
Publicerad

Mikail Yüksel överklagar Länstyrelsens beslut att utesluta honom från Centerpartiet riksdagslista.
– Om vi inte får rätt får det negativa konsekvenser för kandidater och väljare i hela Sverige, säger advokat Kristoffer Ståhl.

Efter att det framkommit att Centerpartiets lokala toppkandidat i Göteborg, Mikail Yüksel, haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, uteslöts han av partiet med omedelbar verkan så sent som den 22 augusti. Den 30 augusti ströks han från sin kandidatur av Länsstyrelsen.

Han stod då som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

Överklagar

Nu väljer alltså Mikail Yüksel att överklaga beslutet till Valprövningsnämnden.

Varför gör ni detta?

– Därför att Länstyrelsen tagit ett felaktigt beslut som kan få negativa konsekvenser för kandidater och väljare i hela Sverige, säger Kristoffer Ståhl, som är Mikail Yüksels advokat.

”Saknar grund i lagen”

Kristoffer Ståh menar att om så inte sker innebär det att ett parti kan återkalla en kandidatur hur sent som helst, röster som annars kanske inte hade kommit det partiet till del på grund av personröster.

 – Vi vill att Valprövningsnämnden ändrar sitt beslut, ett beslut som saknar grund i lagen. Det är ett unikt ärende det har inte prövats tidigare, säger Kristoffer Ståhl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer