– Den är väldigt lätt att köra, framåt eller bakåt, eller så ställer man om hjulen i ett rotationsläge, precis som marsbilen Curiosity, den amerikanska marslandaren som finns på Mars just nu, säger Mårten Söderberg, trainee RUAG.
Chalmersstudenter har under två år fått samarbete med RUAG för att utforma en marsbil. Sammanlagt är det 16 studenter från olika program som har deltagit. Marsbilen som visas upp kommer inte att få åka ut i rymden då den inte är helt anpassad då exempelvis hjulen för närvarande innehåller luft.
– Inte just den här, men vi håller på att bygga en på riktigt som ska kunna åka till Mars, säger Mårten Söderberg, trainee Ruag.
Kommer att leta efter liv på Mars
Men den nybyggda marsbilen kommer att fungera som testplattform inför de riktiga marsbilarna. 2020 beräknas en liknande marsbil bege sig ut till Mars. Den bilen kommer att gräva djupare ner i Mars än man tidigare har lyckats med för att se om det eventuellt finns något levande på planeten.
Ska kunna inspektera stenar
Mårten Söderberg och Adam Josefsson är två av deltagarna som byggt på marsbilen under sin studietid. Mårten Söderberg var med under det första året av projektet och byggde då själva bilen, medan Adam Josefsson var med under det andra året när armen byggdes till. Det kommer att tillkomma fler delar till marsbilen, men vad som kommer att byggas till är ännu hemligt.
Armen som sitter på marsbilen, vad gör den egentligen?
– Den ska kunna plocka upp lite saker till exempel stenar, inspektera dem och se vad de består av, säger Adam Josefsson, student.
Om man är väldigt lat, skulle man ha nytta av den här armen i hemmet?
– Just den här kanske inte passar så bra, men kanske det kanske, skrattar Adam Josefsson.
Se även: Ett längre inslag om marsbilen
Chalmers Marsbil
Marsbilen byggd av RUAG i samarbete med Chalmers, kallas egentligen Mars rover. Har solceller på ovansidan och en arm som kan greppa saker. Kan inte åka till rymden, bland annat eftersom hjulen innehåller luft vilket inte skulle fungera på Mars. Första beräknade tiden för den riktiga marsbilen var 2018, men det har nu blivit uppskjutet till 2020.