Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kommer från ett land där man inte får uttrycka sig och det har skapat mycket problem, säger Faezeh Mohammadi som studerar på Chalmers. Starta klippet för att se vad hon och rektor säger. Foto: SVT

Chalmers förbjuder politiska manifestationer

Uppdaterad
Publicerad

Mot bakgrund av ett starkt polariserat samhällsklimat och en orolig omvärld förbjuder nu Chalmers tekniska högskola politiska manifestationer och affischering på campusområdet och i Chalmers lokaler.

Förbudet omfattar människor som samlas i grupp och som uttrycker politiska åsikter på ett sätt som gör att förbipasserande människor kan uppfatta budskapet. Det gäller på hela campusområdet och i Chalmers lokaler och omfattar även affischering.

”För att säkra universitetet som en plats för idéutbyte, där det verkligen finns utrymme för skilda perspektiv, åsikter och nyanser måste lärosätet ta ansvar för formerna för detta utbyte”, skriver Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd på Chalmers i ett pressmeddelande.

Studentförbund kritiska

Socialdemokratiska studentförbundet krävde på tisdagen att Chalmers häver beslutet.

– Svåra diskussioner måste kunna föras i samhället. Att Chalmers nu tar bort den möjligheten skadar så väl det demokratiska samtalet som studenters möjlighet att vara aktiva demokratiska samhällsmedborgare, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter i ett uttalande.

”Walk-outs” på Borås Högskola

Högskolan Väst och Göteborgs universitet har inte infört något generellt förbud mot politiska manifestationer.

På Borås högskola har en liten grupp studenter varje tisdag tågat ut från sin föreläsning i så kallade ”walk outs” för att markera vad man tycker i frågan om kriget mellan Hamas och Israel.

– De stod först i vår reception men vi har bett dem gå ut från våra lokaler eftersom de inte föranmält sin manifestation. De står utanför där det är allmän plats, säger Mats Tinnsten, rektor vid Borås högskola.

Men något generellt förbud mot politiska manifestationer har Borås högskola inte heller infört.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt utbildningsminister Mats Persson är judiska studenter rädda för att gå till universitetet i nuläget. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.