Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Abrahamsson Eknefelt, projektledare och höjdhoppare Ingrid Ronge är nyfikna på resultaten av den nya tekniken. Foto: SVT

Chalmers höjer ribban för svenska höjdhoppare

Publicerad

I veckan förvandlades en del av Chalmers till höjdhoppsbana. Med hjälp av åtta avancerade kameror och datorteknik ska ett gäng chalmerister hjälpa Friidrottsförbundet att hitta den bästa hopptekniken.

– Vi är otroligt tacksamma för samarbetet med Chalmers, säger Anders Möller från Svenska friidrottsförbundet.

Det är sex blivande civilingenjörer med arbetsnamnet ”Att leva på hoppet” som vill mäta kraften i hur höjdhoppare hoppar. Målet är att utveckla ett verktyg hjälper tränarna och höjdhopparna att nå bättre resultat.

Förbundets idé

Idén kom från Svenska friidrottsförbundet. Men det är en sak att mäta idrottare som i huvudsak rör sig rakt fram, betydligt svårare blir det med idrottare som rör sig i en oval fram mot hindret – som höjdhoppare.

– Det är spännande att se hur kameror och datorer i samarbete omvandlar en rörelse till ett skelett utan att personen ifråga har sensorer på sig, säger Annie Abrahamsson-Eknefelt, projektledare ”Att leva på hoppet”.

Hör hopparen Ingrid Ronge om vad hon tycker om att låta kamerorna analysera hoppen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.