Se SVT:s reporter åldras på några sekunder. Foto: SVT

Chalmersforskare: Inget tak för hur gamla vi kan bli

Uppdaterad
Publicerad

En studie från Chalmers pekar på att det inte finns någon övre gräns för hur gamla vi kan bli. När en person blivit äldre än 110 år ökar inte längre risken att dö med tiden.

Holger Rootzén, professor i matematisk statistik, har tillsammans med kollegan Dmitrii Zholud genomfört studien.

– Man har länge diskuterat om det finns en hård gräns för åldrande, om vi exempelvis inte kan bli äldre än 120 år. Vi menar att det inte är så, säger han.

”Väldigt förvånande”

Forskarna har undersökt överlevnadschansen hos personer som är äldre än 110 år gamla. Studien visar att livsstil och genetik, som har stor påverkan på livslängden i yngre åldrar, inte längre gör någon skillnad bland de äldsta.

– Överlevnaden stabiliserar sig. Det är väldigt förvånande, säger Holger Rootzén.

Holger Rootzén. Foto: SVT

Kvinnor blir generellt äldre än män, men efter 110 år är det inte längre någon skillnad mellan grupperna.

– Att det är kvinnor som blir äldst i världen handlar om att det är ungefär tio gånger fler kvinnor som överlever sin 110-årsdag.

Inom 25 år kommer rekordåldern ligga mellan 119 och 128 år, förutspår Holger Rootzén.

En gåta vilka som blir äldst

Forskarna förväntar sig inte att upptäckten kommer att påverka politiska beslut. Människors medellivslängd har stor betydelse för samhällsekonomin, men gruppen människor som blir äldre än 110 år är så liten att den knappast bör påverka den allmänna pensionsåldern.

Så vad är det då som avgör vilka som kommer över 110-årsgränsen?

– Det lustiga är att de som levt så länge nästan inte har något gemensamt. En del har levt skyddat med gott om pengar, andra är vanliga arbetare. De har druckit ett par glas i veckan och inte sällan rökt någon cigarett eller två. Men det allra mest genomgående tror jag är att de faktiskt tycker att det är kul att leva, säger Holger Rootzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.