Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bygge av Västlänken pågår – personerna på bilden har inte med det aktuella fallet att göra Foto: SVT

Västlänken: Företag anklagas för att ha utpressat anställda på halva lönen

Uppdaterad
Publicerad

Byggkoncernen NCC och polisen utreder just nu anklagelser mot en av underentreprenörerna i Västlänken-projektet i Göteborg. Företaget ska ha tvingat anställda att avstå en stor del av sin lön till chefen. 

– Så snart vi fick lön tvingades vi ta ut hälften i kontanter och lämna över till honom, säger en av männen via tolk.

Underentreprenören har gjort en motanmälan mot de tre anställda.

På papperet ser allt okej ut. Männen har fått avtalsenlig lön som det dragits skatt på. Men via sin tolk berättar männen att de inte fått behålla mer än hälften av sin nettolön. Resten ska de ha tvingats ta ut som kontanter i bankomat och lämna över till sin chef.

– Men om NCC eller polisen frågar någon av de andra anställda om detta kommer de att neka. Hälften av nettolönen är trots allt bättre än de femtusen de kan tjäna per månad därhemma, säger männen via tolk.

Männen ville först låta sig intervjuas av SVT Nyheter Väst, men har senare ändrat sig och avböjer nu intervju.

Startade egen utredning

NCC har agerat snabbt på de ursprungliga uppgifterna och har startat en egen utredning. Om denna visar att uppgifterna är riktiga kan en yttersta konsekvens bli att företaget säger upp avtalet med underentreprenören.

– Stämmer uppgifterna är det självklart oerhört allvarligt. Alla som jobbar i våra projekt ska ha sunda villkor, säger Tove Stål, presschef på NCC.

Hon fortsätter:

– Utredningen får visa vilka åtgärder vi vidtar. Men om man bryter mot reglerna om avtalsenliga löner har man inte i branschen att göra.

Anmälan och motanmälan

En av de tre männen har gjort en polisanmälan. Därefter har underentreprenören gjort en motanmälan, där männen anklagas för utpressning. Enligt företaget har männen krävt mellan 300 000 och 430 000 kronor var för att dra tillbaka polisanmälan.

Företagets vice VD säger till SVT Nyheter Väst att männens anklagelser är grundlösa och att han hoppas att utredningarna snart är klara.

– Vi kommer att bli rentvådda och gå starkare ur den här krisen, säger han.

Men uppgifterna och polisanmälan orsakar redan skada:

– Vi skulle precis skriva på ett avtal om arbeten för ett par miljoner när NCC nåddes av uppgifterna och sa att man ville avvakta, berättar mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet