Foto: TT

Chefer klädde ut sig till gammal dam och gris

Uppdaterad
Publicerad

Flera chefer inom en förvaltning på Tibro kommun genomförde ett experiment där de skickade anonym kritik mot flera mellanchefer, undertecknat med ett påhittat namn: Greta. Nu har Greta-experimentet kostat en av dem jobbet, medan två andra är arbetsbefriade fram till januari.

Skandalen rullades upp när P4 Skaraborg berättade om att det i november och december förra året dök det upp handskrivna brev till Tibro kommun som riktade kritik mot flera mellanchefer inom förvaltningen. Breven bar signaturen ”Greta” men inget efternamn eller andra kontaktuppgifter.

Flera av de som mottog breven tog illa vid sig, andra sjukskrev sig. Senare har det visat sig att det var chefer och anställda inom förvaltningen som hade skrivit breven och någon ”Greta” existerade inte. Detta visade sig genom att flera chefer klädde ut sig, bland annat en till ”Greta” och en till gris och dök upp på ett möte på kommunen, där de berättade att allt varit på skoj.

De anställda var inte roade.

– Vi tar avstånd från denna händelse, vi är bestörta och besvikna över det som har hänt, säger kommunchef Kristina Lundgren.

Förtroendekris

I måndags stod det klart att chefen som låg bakom den fejkade kritiken inte får jobba kvar, utan får lämna sitt arbete med ett avgångsvederlag på tio månadslöner.

Men problemen slutar inte där. I ett pressmeddelande meddelade Tibro kommun att det uppstått en ”förtroendekris gentemot den högsta ledningen inom förvaltningen”.

Denna förtroendekris började med att anonyma skrivelser inkommit till kommunchef Kristina Lundgren där anställda inom förvaltningen vittnar om dåligt ledarskap och en nedlåtande jargong bland cheferna.

Två chefer arbetsbefriade

Under onsdagen höll Tibro kommun ännu en presskonferens för att berätta om vilka åtgärder de utför efter kritiken. Två chefer blir arbetsbefriade fram tills en oberoende arbetsmiljöutredningen är klar den 19 januari.

Cheferna får vara kvar med full lön.

– Det är för att skapa trygghet och lugn och ro som jag har bestämt detta, säger Kristina Lundgren.

Fler personer ska vara inblandade i händelsen, men några åtgärder mot dem är inte aktuella i nuläget enligt Kristina Lundgren.

– Vi har förtroende för alla som jobbar i Tibro kommun ända tills något annat sägs, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer