Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han ville alltid hitta de enskilda människorna och beskriva deras öde” – hör Stefan Eklund berätta om Nils Horner i klippet. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Chefredaktören i Borås: Därför behövs Nils Horner-priset

Uppdaterad
Publicerad

Varje år sedan 2015 delas Nils Horner-priset ut för god utrikesjournalistik. I juryn sitter Borås tidnings chefredaktör Stefan Eklund, vän och tidigare kollega med Nils Horner.

– När vi väljer ut pristagare ska det vara i Nils anda – de ska sätta historien före sig själv, jobba med livsöden och lyfta den lilla människan.

Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning och arbetade med Nils Horner i många år när de båda jobbade på tidningen i Borås. Han beskriver Nils Horner som en person med stark nyhetskänsla som alltid gav sig iväg direkt när det hände stora katastrofer i det område han bevakade.

– Han ville alltid hitta de enskilda människorna och beskriva deras öde. Det var hans storhet, att ta lyssnarna till att förstå hur det drabbar den lilla människan vid till exempel politiska omvälvningar och naturkatastrofer, säger Stefan Eklund.

Noga med säkerheten

Han berättar att Nils Horner alltid var noga med säkerhetsarbetet och de säkerhetsutbildningar Sveriges Radio genomförde.

– Jag vet att han brydde sig mycket om att inte ta risker. Så det var tragiskt det som hände. Man kan inte skydda sig från allt.

Noggrannhet premieras

2015 instiftades Nils Horner-priset av Borås Tidning – ett pris som årligen på årsdagen av mordet på Nils Horner tilldelas en journalist för god utrikesjournalistik.

I juryn finns Stefan Eklund, samt representanter för Sveriges Radio och journalistutbildningen JMG vid Göteborgs universitet. Förutom att skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, premieras noggrannhet, när juryn ska utse stipendiat.

– Även om resurserna är knappa är det viktigt att vi fortsätter föra den här typen av journalistik, säger Stefan Eklund.

PRISTAGARE NILS HORNER-PRISET

2015 – Katja Magnusson, Sveriges Radio

2016 – Terese Cristiansson, Expressen

2017 – Anna Roxvall, frilans

2018 – Niclas Berglund och Stefan Åsberg, SVT

2019 – Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

2020 – Lotten Collin, Sveriges Radio

2021 – Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, Expressen

2022 – Sara Murillo Cortés och Tigran Feiler, SVT

2023 – Lubna El-Shanti, Sveriges Radio

2024 – Emma Bouvin, Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.