Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Childhood: Så kan AI rädda barn från övergrepp på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern sitter sedan i tisdags häktad misstänkt för att ha groomat den minderåriga flicka som försvann under några dagar i slutet av förra veckan.

Nu menar Childhood Foundation att artificiell intelligens kan vara en del av lösningen för att få stopp på groomingen.

Organisattionen World Childhood Foundation har under två år granskat över 150 tingsrättsdomar relaterade till sexuella övergrepp på barn. En av slutsatserna som de drar av rapporten är att ett mer utvecklat användande artificiell intelligens, AI, hade kunnat hjälpa till med att hindra den sexrelaterade brottsligheten mot barn på nätet.

– Det finns ett mönster när vuxna personer kontaktar barn på nätet när det gäller grooming, plattformarna skulle kunna göra mycket mer när det gäller att fånga upp de personerna, säger Britta Holmberg, programansvarig Childhood Foundation.

Rättssäkerheten i fara

Men att spåra människors beteenden och förehavanden på internet innebär att den personliga integriteten blir lidande och därmed också rättssäkerheten.

– Ja, det är en risk och det finns en mycket aktiv diskussion kring detta, säger Britta Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.