En domare i huvudstaden Santiago, Mario Carozza, undersöker nu en rad fall. Foto: Chilevision

Chilensk domare utreder misstänkt olagliga adoptioner

Uppdaterad
Publicerad

Under 70- och 80-talen adopterades drygt 2.000 barn från Chile till svenska par. Nu har en chilensk domare startat en utredning av ett antal fall av misstänkt olagliga adoptioner.

Exakt hur stor omfattningen av de olagliga adoptionerna var vet ingen. Journalister på TV-kanalen Chilevision menar att de i sin granskning belagt att omfattningen var stor och systematisk. Men då adoptionshandlingarna är sekretessbelagda för andra än inblandade själva kräver det att adopterade själva söker efter dem.

Chilevision har i samarbete med SVT tittat på 25 fall av adoptioner där Adoptionscentrum varit inblandade. I 16 av fallen finns det uppgifter som tyder på att det finns oegentligheter.

Chileadoptioner

I fem av fallen finns det vittnesuppgifter från mödrar eller andra anhöriga som säger att barnen har tagits mot mammornas vilja.

Tillgång till 400 fall

En domare i huvudstaden Santiago, Mario Carozza, undersöker nu en rad fall. Enligt vad han sagt till andra medier tittar han på 23 fall. Han har också enligt medieuppgifter tillgång till över 400 fall som han avser att utreda.

Det är okänt hur många av fallen domaren tittar på som rör barn som adopterats till Sverige. När SVT kontaktar domaren svarar hans sekreterare att han inte uttalar sig i ärendet på grund av förundersökningssekretess.

Svenska Adoptionscentrum, som är Sveriges största förmedlare av adoptivbarn slår ifrån sig alla anklagelser och säger ”att man känner sig trygga med att adoptionerna sköttes enligt de lagar och regler som gällde under den tiden”.

Under den aktuella perioden i Chile var dock adoptioner mycket lite reglerade överhuvudtaget. Däremot har Adoptionscentrum, liksom de flesta andra adoptivförmedlare, alltid haft riktlinjer som bland annat säger att en internationell adoption är sista steget när alla andra vägar är utömda.

Adoptionscentrum förnekar

– Adoption ska komma som en möjlighet när man redan har säkerställt att barnet inte kan växa upp varken i sin ursprungsfamilj eller i en annan permanent familj i födelselandet. Då ska adoptionsprocessen kliva på, det är jätteviktigt, säger Margret Josefsson, förbundsordförande

Marta García, före detta chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten SENAME. Foto: Chilevision

Adoptionscentrum.

En före detta chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten, Marta García, anklagar dock personer som jobbade för Adoptionscentrum för att ha brutit helt mot de riktlinjerna.

– De hade mellanhänder som rörde sig i marginaliserade områden för att söka upp gravida kvinnor som befann sig under svåra socioekonomiska förhållanden. De erbjöd dem saker de behövde eller pengar till skolgång för ett annat barn eller ibland kontanter direkt, säger hon till den chilenska kanalen Chilevision.

Adoptionscentrum vill dock inte agera utifrån uppgifterna, inte innan en formell anklagelse har riktats mot dem från chilenska myndigheter vilket ännu inte gjorts.

När den chilenske domaren beräknas vara klar med sin utredning är okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet