Elfelet uppstod på västra stambanan, mellan Alingsås och Vårgårda. Foto: SVT Grafik / TT

Christina fastnade i tågkaoset: ”Det är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett elfel ledde på måndagen till totalstopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. En av dem som drabbades var Christina Nordberg, som evakuerades från tåget först efter tre timmar.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

På måndagen blev det totalstopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. Anledningen var ett elfel mellan Alingsås och Vårgårda.

Problemen ledde bland annat till att passagerare ombord på regionaltåg mellan Stockholm och Göteborg tvingades sitta inlåsta i tåget, 600 meter från stationen i Alingsås.

”Stämningen är upprörd”

En av de hundratals passagerare som tvingades vänta ombord på tåget i värmen var Christina Nordberg från Göteborg, som klev på tåget i Alingsås för att åka till Stockholm.

– Jag kom inte särskilt långt. Det är förfärligt. Bedrövligt. Det är dålig luft härinne och stämningen är upprörd. Vi fick tyvärr ett mycket otrevligt bemötande av personalen, berättar hon.

Bristande information

Enligt Christina Nordberg fick passagerarna knapphändig information om vad som pågick.

– Jag tycker det är jätteallvarligt att det kan gå till såhär. Det är jättevarmt härinne. Det handlar säkert om säkerheten, men det är inte säkert att det går till på det här sättet heller. Ur ansvarsperspektiv tycker jag att det är en skandal, säger hon.

Evakuerade först efter flera timmar

Vid 13-tiden började man till slut att förbereda en evakuering av tågresenärerna, som vid det laget hade suttit instängda i fyra timmar.

– Det är på grund av säkerhetsskäl. Vi måste se till att det är helt spänningslöst och då måste vi ta hjälp av Trafikverket. Vi kan inte släppa av folk om vi inte vet att det är säkert. Det tog också tid eftersom vi var tvungna att invänta en felavhjälpare från Trafikverket för att få reda på vad det var för fel, säger Annie Edwards, presskommunikatör på SJ.

Christina Nordberg larmade själv räddningstjänst, då hon inte upplevde att SJ-personalen hanterade situationen på ett bra sätt.

– Vid förfrågan till tågpersonalen om deras ansvar att kontakta SOS fick jag till svar att det inte ingår i deras instruktioner, säger hon.

Avstängt till tisdagsmorgonen

Vid 19-tiden på måndagen uppgav Trafikverket att tågtrafiken kommer att kunna återupptas tidigast vid 21-tiden i kväll. Man uppmanar också alla resenärer att kontakta sina tågbolag för att få information om eventuell ersättningstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.