Maria Taranger på Östra sjukhuset berättar att många patienter som har legat i respirator behöver hjälp även när de har tillfrisknat. Foto: TT/Privat

Ny avdelning för eftervård av coronapatienter på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med covid-19 som har legat på intensiven i respirator brukar behöva eftervård och rehabilitering. Östra sjukhuset har nu öppnat en ny avdelning som riktar sig särskilt mot de patienter som inte längre är smittsamma.

Det är bland annat läkare, fysioterapeuter och dietister som jobbar i team på den nya avdelningen som har hand om patienter som har varit svårt sjuka i covid-19 och behöver fortsatt vård och rehabilitering.

– Det är patienter som tappat muskelmassa, kraft och blivit väldigt påverkade i sin kropp av sjukdomen. Det är framförallt de som inte kan skrivas ut och behöver lära sig enkla sysselsättningar igen och framförallt träna sina lungor, säger Maria Taranger, verksamhetschef för medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset.

Coronapandemin

Hon fortsätter:

– Vi ser också om de behöver mer strukturerad hjälp för hur de mår psykiskt. De har drabbats mitt i livet av en sjukdom som varit livshotande vilket väcker existentiella frågor.

18 vårdplatser för eftervårdnad

Avdelningen öppnade i onsdags med nio vårdplatser och målet är att dubblera det till arton vårdplatser nu under veckan.

Bara igår var det 46 personer som intensivvårdades för covid-19 på Sahlgrenska. Räcker det med arton platser för eftervårdnad?

-  Vi får se, men jag tror det. I början hade vi fyra till sex patienter men idag är det redan åtta. Vi får väl se men vi tror att den här avdelningen kommer att räcka.

I klippet nedan ser du ett tidigare reportage om hur Mölndals sjukhus jobbar med rehabilitering av inlagda coronapatienter som fortfarande är smittsamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet