Färjan Scandinavica ligger på torrvarv i Odense med sju smittade ombord. Carl Mårtensson, presschef på Stena Line Foto: Stena Line

Coronautbrott på Stenafärja i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

På Stena Lines färja Scandinavica, som normalt sett går mellan Göteborg och Kiel, har sex svenska besättningsmän samt två entreprenörer som jobbar med underhållet av färjan, bekräftats smittade av corona.

– Vi tar det på allvar, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

– Vi har varit väl förberedda för att ett sådant här utbrott skulle kunna inträffa och vi har rutiner för detta som vi följer, säger Carl Mårtensson.

Färjan ligger i torrdocka i Odense för underhåll, och beräknades bli klar i slutet av veckan. Alla smittades troligen ombord på Scandinavica, de är isolerade och mår bra. En person hann åka hem, där smittan konstaterades och även den personen är isolerad och mår bra.

– Vi har fullt fokus på vad som sker ombord, säger Carl Mårtensson, presschef Stena Line och fortsätter: 

– Även de personer som är friska och nära de besättningsmän som blivit smittade har skyddsutrustning och mår bra. Samtliga är testade två gånger. 

Totalt är det normalt sett 45 svenska besättningsmän ombord och ett 30-tal danska entreprenörer som jobbar i dockan med underhållet. Det är ännu oklart när färjan åter sätts i trafik och om besättningen ska bytas i så fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer