I förra veckan testades närmare 100 personer på Vrångö för corona. Foto: SVT

Coronautbrottet mindre än befarat på Vrångö

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan testades närmare 100 öbor på Vrångö som uppvisade symtom på covid-19. Nu har provsvaren kommit.
– Det är under tio procent som har testat positivt. Spridningen är därför inte större här än på andra ställen, säger Henrik Åhsberg som är allmänläkare på Styrsö vårdcentral.

Efter en körsammankomst på Vrångö, i Göteborgs södra skärgård, insjuknade flera körmedlemmar och man befarade därefter att ön skulle vara extra drabbad av covid-19. Under förra veckan testades därför en fjärdedel av öborna.

– Efter att de flesta i kören insjuknade så fanns det en tydlig risksituation, men tack vare att man följt rekommendationerna noga om att hålla avstånd, tvätta händerna och isolera sig om man uppvisar symtom så har man lyckats minska smittspridningen, säger Henrik Åhsberg som själv säger att han är förvånad över att siffrorna är så pass låga.

Utbrottet verkar alltså vara mindre än befarat. Vilket GP var först med att berättat. Det är Styrsö vårdcentral på grannön som har haft hand om provtagningen. Man valde att flytta provtagningen till Vrångö eftersom skärgårdsbåtarna kan bidra till ytterligare smittspridning om sjuka personer åker med.

Smittspridning under kontroll

I förra veckan gick biträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall ut och avrådde turister från att besöka Göteborgs södra skärgård och Vrångö. Han manar fortfarande till försiktighet och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer när man åker kollektivt.

– Att det är färre än tio procent som testat positivt är bra och visar att smittspridningen är under kontroll, men jag håller med om att det är viktigt att fortsätta vara nogrann. Man ska vara försiktig, men inte rädd, säger allmänläkaren Henrik Åhsberg.

Så här lät det förra veckan när öborna testades på Vrångö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 100 personer har nu masstestats på Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer