Elizabeth Laursen, skyddsombud och undersköterskan Marya Zarei varnar för en ohållbar situation på Åkershus äldreboende i Göteborg. Hör deras berättelse i klippet ovan. Foto: SVT

Personal slår larm om situationen på hårt drabbat äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset finns nu på över hälften av Göteborgs kommunala äldreboenden. En fjärdedel av de privata boendena har också fått in smittan. På Åkershus äldreboende i Önnered har fem av sex avdelningar vårdtagare med bekräftat covid-19. Vi har träffat anställda på den enda avdelning där smittan ännu inte tagit sig in.

– Jag som skyddsombud möter skräck, panik och gråt i omklädningsrummet, säger skyddsombudet Elizabeth Laursen.

Hör personalen på äldreboendet berätta om situationen i klippet ovan.

Smittan kom in på boendet för en månad sedan och har nu spridit sig till nästan hela huset, enligt de anställda vi har pratat med. I onsdags hade 19 vårdtagare konstaterats smittade i covid-19  och 15 i personalen är sjuka hemma på grund av sjukdomen, eller symptom som tyder på det.

Coronapandemin

Vi har träffat två undersköterskor på äldreboendet som berättar om sin strategi för att hålla smittan borta från sin avdelning.

-  Vi vill inte ha vikarier som har varit på de sjuka avdelningarna, så vi har tackat nej till vikarier, säger Elizabeth Laursen.

Personalen har pusslat med schemat och jobbar dubbla pass för att klara av situationen. Men deras taktik har fungerat än så länge och den avdelning de arbetar på är den enda av sex som är helt ren från smittan. På andra avdelningar finns nu cirka 15 anställda som blivit sjuka i misstänkt covid-19, flera av dem är dessutom svårt sjuka. Men ansvariga på boendet vill inte kommentera detta för SVT Nyheter Väst.

Många bekräftade fall

På Åkershus  tror de anställda att det finns flera förklaringar till att smittan har tagit sig in på äldreboendet med cirka 100 vårdtagare. En orsak tros vara att personal har tvingats arbeta på flera olika avdelningar, men även bristen på skyddsutrustning.

Tar emot nya vårdtagare

För en vecka sedan lades en så kallad 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom skyddsombuden ansåg att personalen inte fick tillräckligt med skyddsutrustning i form av munskydd och visir. Nu har arbetsgivaren backat, men fortfarande saknas vissa munskydd.

En annan sak som personalen reagerar på är att äldreboendet fortsätter ta in nya vårdtagare och fyller på de rum som blivit tomma efter boende som avlidit de senaste veckorna. Ett flertal äldre har avlidit bara senaste veckan.

– Jag tycker det är galet och att man inte låter det lugna ner sig. Vi är också människor som ska hålla igenom det här, säger Elizabeth Laursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet