Hör Erik Backhaus, överläkare vid infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus, berätta om ökningen av antalet coronapatienter. Foto: TT/SVT

Infektionsläkaren efter kraftiga coronaökningen: Folk förstår inte allvaret

Publicerad

Antalet inneliggande patienter i Västra Götalandsregionen skjuter i höjden. Bara sedan i fredags har 79 nya patienter med covid-19 lagts in på sjukhus i regionen.

– Folk börjar slappna av, man kanske inte orkar hålla ut, man förstår inte allvaret fullt ut, säger Erik Backhaus som är överläkare infektionskliniken Skaraborgs sjukhus

Se ökningen i grafik i klippet.

Under måndagen vårdas 367 patienter på regionens sjukhus. I fredags var motsvarande siffra 288. Det är en ökning med över 27 procent under helgen. Störst är ökningen på Skaraborgs sjukhus, från 24 till 44.

Coronapandemin

”Läget är allvarligt, trycket extremt hårt på sjukhusen och smittspridningen fortsätter att öka i länet”, skriver Regionen på Twitter och vädjar till invånarna att följa rekommendationerna.

– Även den här påsken gäller det att det kan inte bli några stora påskfiranden. Vi måste nu alla ta ansvaret och inte utsätta oss själva för att bli smittade, men heller inte riskera att smitta andra, förklarade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid en pressträff i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet