Smögen (vänster) ett av flera turistmål i väst där människor samlas i sommar. Foto: SVT/TT

Smittspridningen ökar i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan konstaterades 377 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Enligt regionen en låg nivå – men en ökning med hela femtio procent jämfört med veckan innan. De flesta smittade är under 30 år och i många fall rör det sig om ungdomar som varit på resa utomlands.

Just resor är en tydlig riskfaktor, som inneburit en ökad smittspridning i många länder.

– Svenskarna är ett resande folk. Under våren såg vi fall från ett fåtal länder men listan blir allt längre. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från andra länder utom Norden, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

Göteborg extra drabbat

I Västra Götaland är det framför allt Göteborg och kustkommunerna som sticker ut. Detta tros bero på trängsel i restaurangmiljöer och på andra mötesplatser.

– Jag vill uppmana alla att vaccinera sig när man får chansen, säger Leif Dotevall, som också manar till fortsatt försiktighet, att följa rekommendationerna och träffa så få som möjligt.

Vaccinationstakten är fortsatt hög. Till och med förra veckan hade 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos. Nu finns också många lediga tider, så regionen uppmanar alla som ännu inte fått en första dos att boka in en tid.

Snart dags för 16-åringar

Från och med den 11 augusti kan även alla som är födda 2005 och tidigare, det vill säga 16-åringar och äldre, boka vaccinationstid. När det gäller personer yngre än 18 år krävs dock även vårdnadshavares samtycke – antingen genom att en sådan följer med vid vaccinationen eller genom att underteckna en samtyckesblankett som kommer att finnas för nedladdning på 1177.se eller kan hämtas hos vaccinatörer och skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet