Vi ser allvarligt på detta, säger Niklas Ehnfors kommunikationschef i Alingsås kommun. Foto: Privat/AP

Cyberattack mot Alingsås kommun: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen strax efter lunch utsattes Alingsås kommuns hemsida för en överbelastningsattack. Detta har gjort att hemsidan legat nere och försvårat möjligheten att komma i kontakt med kommunen.

Det är en samordnad massiv överlastningsattack som Alingsås webbaserade system blivit drabbad av. På grund av det skjuter kommunen upp kommunfullmäktige som skulle ha ägt rum under onsdagskvällen.

– Det blir en utmaning att hålla kommunfullmäktige, det finns risk för fördröjningar och avbrott. Bedömningen är att det är bättre att skjuta upp, säger Niklas Ehnfors kommunikationschef på Alingsås kommun.

”Pågår hela tiden”

Även fjärrundervisningen för högstadie- och gymnasieelever och kommunens interna digitala möten har drabbats av detta.

– Ingen data har gått förlorat eller gått till fel händer. Attackerna kommer med jämna mellan rum och pågår hela tiden men vi blir bättre på att avvärja dem, säger Niklas Ehnfors.

Trafik från Ryssland och Kina

Enligt kommunen kommer trafiken ifrån hela världen men med tyngdpunkt i Ryssland, Kina och Ukraina.

Vem som ligger bakom cyberattacken, samt motivet till den, är oklart men misstankarna är att man använt kommunens system som en övning för att testa attacken.

Hemsidan är nu uppe igen men fortsatta störningar och avbrott kan upplevas.

Överlastningsattack

Det är en attack som leder till att ett it‑system inte kan leverera tjänster till användarna.

Angriparen, som har kun­skap om sårbarheten i mottagarens it‑system, skickar anrop som avsiktligt är felaktigt utformade.

De får mottagarens it‑system att krångla eller låsa sig.

Följden blir att it‑systemet kraschar helt eller delvis.

Källa: IDG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.