Göteborgs hamn hör till dem som drabbats av cyberattacken. Foto: TT/skärmdump

Nätattack mot banker och transportföretag

Uppdaterad
Publicerad

Hamnen i Göteborg har tillsammans med en rad banker i Ukraina, transportföretag i Danmark och Nederländerna samt en rysk oljejätte drabbats av en cyberattacker.
– Det är helt utslaget, säger kommunikationschefen Annika Hilmersson.

Någon gång efter lunch slogs de digitala systemen ut helt på på Göteborgs hamn. Fram till att hamnen stängde vid 16 har lossning av containrar i största möjliga mån fått ske manuellt.

– För oss är det oerhört allvarligt eftersom vi måste gå in i en manuell operation och inte kan ge den service vi vill för våra kunder, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, som ägs av transportföretaget Maersk.

LÄS MER: Massiv cyberattack mot banker och storföretag

Uppmaningen som kommunicerats ut till hamnens kunder är att inte komma dit med gods under dagen och morgondagen.

– Det är helt utslaget i containerterminalen. En felsökningsprocess pågår men vi vet inte hur lång tid det kommer ta, säger Annika Hilmersson.

Ukrainas största bank utslagen

Flera banker var oförmögna att utföra ärenden åt sina kunder på grund av attacken, bland dem Oschadbank, en av Ukrainas största. En spamattack har också riktats mot huvudstaden Kievs största flygplats, vilket lett till att flera plan försenats.

Attacken är den största i sitt slag i Ukrainas historia, uppger en rådgivare till landets inrikesminister. Enligt honom handlar det om en variant av utpressningsviruset Wannacry som spreds över världen i maj. Ursprunget till attacken finns enligt rådgivaren i Ryssland.

Flera företag i Europa drabbade

Samtidigt rapporterar den ryska oljejätten Rosneft att dess servrar drabbats av en ”kraftfull” cyberattack. Enligt bolaget har dock inte produktionen påverkats.

Även danska transportföretaget Maersk meddelar via sin hemsida att deras IT-tjänster ligger nere på grund av en cyberattack.

Enligt nederländska medier har APM Terminals, som är ett dotterbolag till Maersk, fått 17 terminaler för transportcontainrar hackade. Två av dem ligger i Rotterdam och och de andra 15 i andra delar av världen.

MSB söker svenska drabbade

– Vi håller fortfarande på och samlar in information och vi har inte fått till oss något om att svenska organisationer darbbats. Vi känner till att Maersk är drabbat, men de har inte varit i kontakt med oss, säger Robert Jonsson på MSB, Myndigheten Väst för samhällsskydd och beredskap, till SVT Nyheter.

– Den information som finns just nu tyder på att det är sammanhängande attacker men det är för tidigt att säga.

LÄS MER: Utländska IT-spioner bakom 100.000 nätattacker förra året

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.