Michael Nystås: – Vet vi västsvenskar ens namnen på våra nordiska statsministrar? Foto: SVT/ Mark Makela

Författare kritisk till mediernas USA-bevakning

Publicerad

Göteborgsförfattaren och journalisten Michael Nystås har skrivit boken #Trumpgate. En bok om de svenska mediernas rapportering av den amerikanske presidenten. Han menar nu att mediebevakningen av USA har fått alldeles för stora proportioner och att den tar fokus från bevakningsområden i vårt eget närområde: – Vet vi västsvenskar ens namnen på våra nordiska statsministrar? undrar han.

I klippet ovan hör du om författarens kritik – och ser när SVT testar om hans tes stämmer på några göteborgare.

Intresset för USA har alltid funnits i Sverige. Men redan för två år sedan rapporterade SVT om den stora medierapporteringen kring president Trump. Den amerikanske presidenten var under året 2018 mer omskriven än statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans.

”Vet göteborgarna vem som styr stan?”

Michael Nystås menar du att det är hög tid för självreflektion hos medierna.

– Inte minst efter de här maratonsändingarna, säger Michael Nystås. Det stod ganska så klart att det inte skulle komma något valresultatet under valnatten. Det tog ju nästan en vecka innan Joe Biden stod klar som segrare. Ändå valde man att sända timme ut och timme in.

Michael Nystås menar att det är dags att dra ned på USA-bevakningen och pekar ut EU som ett långt viktigare och för Sverige mer angeläget bevakningsområde. 

– Och om man tittar på vad som verkligen händer i vårt närområde, Göteborg. Vet ens Göteborgaren vem som är kommunstyrelsen ordförande? undrar han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.