Sommarens konserter på Ullevi blir Springsteens 33:e, 34:e och 35:e inför stor publik i Sverige. Foto: TT

Dags för ”Bossens” midsommarfest

Uppdaterad
Publicerad

På midsommardagen kommer Bruce Springsteen till Göteborg för den första av tre spelningar på Ullevi i sommar. ”Bossen” har spelat över 30 gånger i Sverige, men blir årets konserter de sista av sitt slag?

”Var det gud vi såg? Nej, en kille från New Jersey.” Så löd journalisten Mats Olssons ord efter Bruce Springsteens första Sverigebesök i november 1975. Spelningen på Konserthuset i Stockholm har blivit mytomspunnen — ”2 000 gick in och 20 000 kom ut” — på grund av antalet människor som säger sig ha varit där.

Europa och Sverige fick inte ta del av turnén som följde efter Springsteens album ”Darkness on the edge of town” 1978, utan det skulle dröja ända till 1981 innan han nådde våra breddgrader igen. Sedan dess har han inte kunnat hålla sig härifrån. Sommarens konserter på Ullevi blir Springsteens 33:e, 34:e och 35:e inför stor publik i Sverige.

Springsteen på Ullevi

150:e konserten

En som ser fram emot midsommardagen är journalisten och musikern Jörgen Johansson. Lördagens konsert blir nämligen den 150:e Springsteen-spelningen han ser. Johansson, som också har delat scen med ”Bossen” i New Jersey 2012, håller två av Springsteens turnéer särskilt högt.

– Jag såg jättemånga spelningar under de akustiska ”Ghost of Tom Joad”- och ”Devils & dust”-turnéerna. Då pratade han väldigt mycket med oss och man fick höra berättelser från hans barndom och annat. Det har varit några av de absolut starkaste konserterna för mig. När han spelar med E Street band får man inte riktigt den där närheten och de berättelserna, säger han.

Nått pensionsålder

Det har spekulerats i om Bruce Springsteens pågående turné blir hans sista riktigt stora arenakonserter. Merparten av medlemmarna i The E Street Band har trots allt nått pensionsåldern.

”Det finns ändå en bortre fysisk och mental gräns för att man ska klara av att hålla nivån under tre och en halv timme på gigantiska utomhusarenor”, skriver Göteborgs-Postens Johan Lindqvist.

Det är en teori som Jörgen Johansson inte ger särskilt mycket för. Som exempel lyfter han fram ett band som felaktigt har dödförklarats tidigare.

– När sade vi det för första gången om Rolling Stones? Det började vi med redan i mitten på 1990-talet. Jag tror definitivt att vi kommer få se något mer. Sedan kan man alltid diskutera om det blir på de största arenorna. Jag skulle nog faktiskt inte bli ledsen om den 23 juli blir sista gången på Ullevi. Men jag hoppas att Bruce mår bra och att bandet mår bra. Jag vet att de tycker om att komma hit, säger han.

Fakta: Bruce Springsteen

  • Född 1949 i New Jersey.
  • Skivdebuterade 1973 med ”Greetings from Asbury Park, NJ”. Samma år kom även albumet ”The wild, the innocent and the E Street shuffle”.
  • Efter en spelning i Boston 1974 skrev musikskribenten Jon Landau det berömda citatet ”jag har sett rockens framtid och dess namn är Bruce Springsteen”.
  • 1975 släppte Springsteen ”Born to run”, ett av tidernas mest hyllade rockalbum, och han hamnade på framsidan på tidskrifterna Time och Newsweek samma vecka.
  • Sedan dess har han släppt ytterligare 15 studioalbum, 7 samlingsalbum och 5 livealbum.
  • The E Street Band består av Roy Bittan (klaviatur), Nils Lofgren (gitarr), Patti Scialfa (gitarr och kör), Garry Tallent (bas), Steven Van Zandt (gitarr), Max Weinberg (trummor), Jake Clemons (saxofon), Soozie Tyrell (fiol), Charles Giordano (klaviatur).
  • De tidigare bandmedlemmarna Clarence Clemons (saxofon) och Danny Federici (klaviatur) gick bort 2011 respektive 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springsteen på Ullevi

Mer i ämnet