”Vill kunna söka in på högskola.” Sahra Warsame och Mirvat Al-Freij laddar inför lördagens högskoleprov. Foto: SVT

Här laddar de inför högskoleprovet

Publicerad

På lördag går vårens högskoleprov av stapeln. Totalt kommer drygt 13 000 personer delta i Västra Götaland, och på Folkhögskolan i Angered övar elever för fullt.

– Det är första gången jag gör det, men det känns bra, det är ju en väg in till universitet och högskola, säger Mirvat Al-Freij, som läser allmän kurs på Folkhögskolan i Angered.

På mattelektionerna övar hon, Sahra Warsame och resten av klassen sedan en tid tillbaka inför provet.

Högskoleprovet hålls två gånger om året och resultatet från provet använder man för att söka in till högskolor och universitet. Provet är uppdelat i fem olika pass, som innehåller bland annat matematik, statistik, ordförståelse och läsförståelse på engelska och svenska.

Övar med gamla prov

Mirvat Al-Freij är 35 år och hennes förhoppning är att komma in på sjuksköterskeprogrammet. För att lyckas övar hon också hemma och tillsammans med kompisar, genom att lösa uppgifter och göra gamla prov.

– Jag har jobbat som undersköterska och jag känner att det är dags att gå vidare och få en högskoleutbildning.

Varför har du inte gjort provet tidigare?

– Förut kände jag faktiskt inte till provet, men sedan när jag fick reda på det så tänkte jag att jag ska ta chansen, säger Mirvat Al-Freij.

Detta är Högskoleprovet

Visa
  • Äger rum lördagen den 14 april klockan 8.10.
  • Alla som vill får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder.
  • Resultatet använder man för att söka in till högskolor och universitet.
  • Provet är uppdelat i fem olika pass, som innehåller bland annat matematik, statistik, ordförståelse och läsförståelse på engelska och svenska.
  • Drygt 13 000 personer har anmält att de ska delta i Västra Götaland. I Sverige kommer totalt runt 76 000 personer att göra provet på 120 olika orter.
  • Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.
  • Anmälningsavgiften är 450 kronor.
  • Provet hålls två gånger om året, en gång på våren och en på hösten. Höstens prov hålls söndagen den 21 oktober. Du kan anmäla dig till höstens prov på hogskoleprov.nu mellan 15 augusti-3 september.
  • Sista anmälningsdagen för vårens prov har redan passerat.

Källa: Universitets- och högskolerådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer