Dalal har bott i Sverige i 15 år – efter studenten hamnar hon i limbo

Uppdaterad
Publicerad

I 15 år har Dalal, 18, bott i Sverige, gått i skola och levt ett vanligt tonårsliv. Men när hon till sommaren tar studenten i Lysekil fastnar hon i papperslöshet och kan varken studera eller jobba. Samtidigt kan svenska myndigheter inte utvisa henne.

– Jag har alltid tänkt, hellre dö än att fylla arton, säger Dalal Mabsout.

Dalal Mabsout och hennes familj flydde till Sverige 2006 på grund av kriget mellan Libanon och Israel som varade en dryg månad. Familjen består av hennes mamma, pappa och fem syskon.

Hittills har familjen fått fyra utvisningsbeslut, men varje gång valt att stanna i landet ändå. Eftersom familjen inte vill medverka till en utvisning kan svenska myndigheter inte utvisa familjen. Anledningen är att Libanons ambassad inte utfärdar några pass eller resehandlingar när medborgare inte vill åka tillbaka.

Blir papperslös efter studenten

Dalals föräldrars beslut får nu stora konsekvenser för henne.

– Jag kommer ta studenten i sommar, men jag kommer inte kunna plugga vidare eftersom jag inte har ett personnummer och inte heller kan betala för universitetet.

Dalal fyllde 18 år i augusti 2021 och lever sedan dess ett liv som hon beskriver som ett limbotillstånd. Hon kommer alltså inte kunna plugga vidare, men inte heller ta ett arbete.

Men det är din egen familj som orsakat den här situationen?

– Jag tror att nästan alla föräldrar gör allt i sin makt för att deras barn ska få mat och tak över huvudet.

”Hellre dö än att fylla arton”

– Många vänner i skolan klagar på allt möjligt, och det gör mig irriterad. Det känns som att de inte uppskattar vad de har. De kan skaffa körkort, resa och plugga vidare, men det är många som inte får det, säger hon och fortsätter:

– Jag har alltid tänkt, hellre dö än att fylla arton.

Vad är din dröm?

- Att bli cancersjuksköterska. Jag har praktiserat på ett äldreboende och inom sjukvården. Jag fick ett jobberbjudande, men fick tacka nej eftersom jag saknar personnummer och då inte får jobba.

Libanon medverkar ej

SVT Nyheter Väst har sökt den libanesiska ambassadören i Sverige Hassan Saleh, men han har inte återkommit. Han har i andra libanesiska medier, bland annat till nyhetssajten Lebanon24, sagt att han anser att levnadsvillkoren är bättre i Sverige och att ambassaden därför inte medverkar till utvisningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.