När konjunktursvängningarna drabbar sågverken leder det ofta till uppsägningar av personal som är tillsvidareanställda, i de flesta fall med långa anställningstider, människor som är djupt rotade i ett samhälle. Det är fallet när Moelvenkoncernen lägger ner sågen i Ånimskog i Dalsland.
Ett av skälen till att Moelven lägger ner sågen i Ånimskog är läget. Såg och hyvleri ligger inklämda mellan E 45 och järnvägen. Det finns inte utrymme till att investera i ny sågutrustning. Kvar blir bara hyvleriet och 32 personer berörs av uppsägningar. För många väntar nu arbetslöshet, och det i den kommun i hela Västsverige som har högsta andelen arbetslösa.
Åmål ligger högst i arbetslöshetsstatistiken i Västsverige, 5,8 procent arbetslöshet i augusti. Förenklat uttryckt minskar sedan arbetslösheten ju längre söderut man kommer med 4,3 procent i Göteborg och i Halland ligger alla kommunerna under riksgenomsnittet på 3,6 procent.
I den här industrin gäller dessutom tillsvidareanställningen som norm. Det ska mycket till för att ta in personal från bemanningsföretag. Moelven i Ånimskog försökte en gång men inte mer.
– Man får en bättre, jämnare produktivitet om man har tillsvidareanställd personal. Kompetens, stabilitet är att föredra. Det säger Kjell Gabrielsson, vd för Moelven Tom Heurlin AB.
Men också här sker förändringar. Mer och mer av arbetet blir automatiserat, kräver datakunskaper och det ökar möjligheterna till andra jobb.
Reporter: Uno Adolfsson