Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör Kriminalvården åt överbeläggningen på svenska fängelser? Starta klippet för att se stabschefen svara. Foto: SVT

Därför är det fullt i svenska fängelser – här svarar Kriminalvårdens stabschef

Publicerad

Överbeläggningen på anstalter i landet fortsätter att öka och flera hundra dömda får börja avtjäna sina fängelsestraff i häkten.

– Vi har nu ett krisläge där vi inte har kapacitet nog att ta emot de som döms till fängelse i den omfattning vi behöver, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården.

De senaste åren har överbeläggningar på anstalter fortsatt som en uppåtgående trend. Enligt Kriminalvården är det i nuläget överfullt på alla anstalter i hela landet, något som lett till att flera hundra av de som döms till fängelsestraff får börja avtjäna sina straff i häkten.

Samtidigt får en del personer som ska sitta häktade istället sitta i arrest på grund av överbeläggningarna.

– Fler personer döms till längre fängelsestraff, det innebär att vi inte har plats nog för alla som döms och häktas just nu, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården.

Därför är det fullt

Det finns omkring 6 000 anstaltsplatser och i dagsläget sitter runt 300-400 personer i häkte i väntan på en plats i anstalt.

– Ungefär hälften av de som kommer in till fängelse kommer från så kallad fri fot, det vill säga man sitter inte häktad efter domen. Då har man en viss tid på sig att ställa in sig på anstalten och då har vi väldigt svårt att veta hur beläggningen kommer att se ut den här dagen, säger Joakim Righammar.

Se klippet för att höra stabschefen förklara varför det är överfullt på svenska anstalter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.