Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tyska Sören Thalau är en av rekordmånga utländska domare på årets Gothia cup. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Därför är det rekordmånga utländska domare på Gothia Cup

Uppdaterad
Publicerad
På måndag startar Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll i Göteborg. Nytt för i år är att det är rekordmånga utländska domare.
– Jag tycker att det är jättebra, det speglar turneringen bättre och det tillför en mångfald, säger Niklas Nord, domaransvarig på Gothia Cup.

På måndag startar Gothia Cup där 1 685 lag från 75 länder möts i Göteborg i den 45:e upplagan av världens största ungdomsturnering. I år är det rekordmånga utländska domare på cupen.

– Vi jobbar mer åt det hållet. Vi vill ha hit utländska domare för att turneringen är så internationell, säger Niklas Nord.

Fram till 2013 rekryterades inte några utländska domare och nu är det rekordmånga, hur kommer det sig?

– Då hade vi bara ett samarbete med Oslo, nu vill vi spegla turneringen bättre och därför jobbar vi aktivt för att rekrytera utländska domare, säger Niklas Nord.

178 utländska domare

I årets turnering kommer mer än var tredje domare från något annat land än Sverige – av totalt 468 stycken är 178 är utländska.

– Jag tycker det är jättebra, det tillför en mångdfald. Precis som att vi hela tiden försöker få fler damer till turneringen. Det är de inriktningar vi har i dagsläget, fler damer och fler utländska domare, säger Niklas Nord.

”Kan vara spännande”

Han berättar att turneringen hittills inte fått någon kritik för utländska domare, och det tror han gäller i år också.

– Det är så i fotboll att man kan tolka saker på olika sätt. Det går inte att få en domare att döma annorlunda bara för att den kommer till Gothia Cup, och det är väl bra det också, säger Niklas Nord.

Han tillsätter domare efter kunskap och nivå.

– Sen kan det vara spännande för ungdomarna att få en domare från exempelvis Brasilien som är ett stort fotbollsland, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gothia cup 2019

Mer i ämnet