Därför är fimparna farliga för naturen

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent, är kritisk till att den nya lagen om rökförbud inte tar hänsyn till nedskräpningen.

– Förbudet är förstås taget av folkhälsoskäl men man har nog inte tänkt på att rökaren nu flyttas till en plats utan askkoppar, säger hon

Enligt Håll Sverige rent hamnar en miljard fimpar i naturen varje år. Och nu lär det bli ännu fler.

– Det förbjudet att skräpa ner och man får böter om man skräpar ner men inte för fimpar, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent,

– Det här med tobaksavfall har flugit under radarn. Rökare behöver inte ta ansvar för sitt skräp för de riskerar inte böter och det gör heller inte tobaksproducenterna.

Fimpar är inte biologiskt nedbrytningsbara, själva cigarettfiltret består av en plast som ska fånga upp skadliga ämnen från tobaken, som tungmetallen kadmium. I naturen läcker fimparna ut de farliga ämnena istället.

I klippet ovan förklarar Johanna Ragnartz mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.