Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanda Lönngren, delägare på förlaget som ger ut sexboken, berättar om varför sexet skildras så tydligt. Foto: SVT

Därför är sexboken så detaljrik – förlaget berättar

Uppdaterad
Publicerad

Falska påståenden sprids på sociala medier om att sex- och samlevnadsbokserien, ”Boken om att knulla”, används på förskolor.
– Det är jättetråkigt att den visas så men jag är inte så förvånad över att det är boken ”Kille och kille”, det finns mycket fördomar kring homosexualitet, säger Vanda Lönngren på förlaget som publicerat bokserien.

Både Göteborgs förskoleförvaltning och Borås kommun har reagerat på inläggen om att boken används i förskolan och dementerar påståendet. Klippen har delats av minst tre konton som tillsammans har över hundra tusen följare, men exakt hur stor spridning de har fått kan inte Borås centrum för kunskap och säkerhet säga.

– Detta är inte en bok som det har sålts särskilt många exemplar av, det är drygt 80 böcker som finns ute allt som allt på skolor och de har sålts till bland annat LSS- boenden för unga vuxna och till anpassade gymnasieskolor, säger Vanda Lönngren, delägare på förlaget som har publicerat bokserien.

Måste vara tydligt

Bokserien riktar sig till tonåringar och unga vuxna med intellektuella funktionshinder och anledningen till att den behöver vara explicit är enligt Vanda Lönngren för att det kan vara svårt för målgruppen att generalisera och abstrahera information.

Idag finns det enligt Vanda Lönngren för lite litteratur och filmer som riktar sig till personer med större intellektuella funktionshinder, istället vänder sig målgruppen till böcker och filmer som är gjorda för barn för att hitta information.

– För att där är historiens komplexitet på en lagom nivå medan innehållet inte är för en ung vuxen och vi ska komma ihåg att en 18-åring fortfarande har en 18-årings känsloliv och sexualitet även om det är svårare att förstå de teoretiska sambanden. Därför är det superviktigt att dessa böcker finns, säger hon.

I klippet ovan kan du se varför boken behöver vara så explicit.  I klippet förekommer tecknade bilder på människor som har sex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.