Under skoltiden undviker många elever att gå på toaletten på grund av snuskiga skoltoaletter. Foto: TT

Därför kissar många unga kvinnor på fel sätt

Uppdaterad
Publicerad

Äckliga skoltoaletter och en oro över att inte kunna kissa ostört. Det orsakar i sin tur att unga tjejer får problem med urinblåsan enligt en studie.

– Skolan måste se till att barnen faktiskt kan gå på toaletten.

På söndagen är det världstoalettens dag vilket uppmärksammas i Göteborg. Föreningen Sinoba anordnar ett event med flera olika föreläsningar om ämnet.

En av dem är Johanna Sjögren, uroterapeut som tillsammans med två andra gjort en studie om unga kvinnors toalettvanor och efterföljande symtom.

I studien har 173 friska kvinnor i åldern 18-25 år svarat på ett frågeformulär kring deras toalettvanor och symtom. Det visade sig att kvinnornas toalettvanor kopplas samman med hur blåsan mår.

Problem med skoltoaletter

Under skoltiden undviker många elever att gå på toaletten menar Johanna Sjögren, vilket kan leda till blåsproblem som hänger kvar även senare i livet. Det kan röra sig om urinvägsinfektion, tömningsproblem och sängvätning.

– Vi vet att det är problem i skolorna. Toaletterna är snuskiga och eleverna kan inte göra toalettbesök utan att störas av andra. Ett vanligt beteende blir då att ignorera toalettbehovet eller hoppa över att äta och dricka, säger hon.

Många tjejer sätter sig inte heller ner ordentligt på toalettringen när den är ofräsch.

– Då aktiverar man muskler som borde egentligen slappna av när man kissar. Då töms inte blåsan ordentligt vilket senare kan orsaka att man får svårt att hålla tätt.

”Lyssna på dina behov”

Johanna Sjögren påpekar att urinblåsan är ett organ som ofta glöms bort. Om den inte töms regelbundet finns det risk att det växer bakterier.

– Det gäller att lyssna på sina behov. Drick när du är törstig och gå på toaletten när du behöver det. Det är bra att kissa 2,5-3 deciliter var tredje timme.

– Skolan måste se över problemen så att barnen faktiskt kan gå på toaletten och därmed kan etablera ett normala toalettvanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.