• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

En vit ko står på en äng i regnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet. Hör varför korna kom till Välen från första början. Foto: SVT Arkiv

Därför kom korna till Välen i Göteborg

Publicerad

I decennier hade strandängen vid Välen vuxit igen. Då släpptes ett gäng långhåriga kossor med anor från Skottland ut på markerna.

– Det blir ett riktigt våtmarksområde. En mark som fåglarna trivs på, sa Per-Arne Lööf, ordförande för Västra Frölunda Naturvårdsförening till SVT Västnytt år 1996.

Starta klippet för att se och höra Per-Arne Lööf berätta om kossorna.

Våtmarksområdet vid Askimsviken hade fram till runt 1945 betats, men sedan växt igen. 1992 släpptes de första kossorna av rasen Highland Cattle ut. Västra Frölunda Naturvårdsförenings djur tilläts beta för att restaurera den igenväxta strandängen i samarbete med Göteborgs stad.

Sedan korna betat på område har det öppna landskapet återskapats. Enligt föreningen har 160 fågelarter setts i området sedan strandängarna började betas igen. Föreningen kämpade i flera år med att få området till ett naturreservat och 2014 invigdes naturreservatet Välen.

Rasen Highland Cattle har lång, vanligtvis brunröd päls och har funnits länge i Skottland där den anpassats till utevistelse i ett hårt klimat.

Anette Bernhardsson ser orolig ut, till höger tre kossor som betar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Bernhardsson oroar sig för vad som ska hända med korna. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.