Gustav Sandström, tf redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst. Foto: SVT

Därför publicerar SVT Nyheter Väst inte gärningsmannens namn

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Omständigheterna kring mordet på 17-åriga Wilma Andersson är så nattsvart vedervärdiga att orden inte räcker till. Gärningsman: pojkvännen som hon lämnade i nära anslutning till sin död. Det har Uddevalla tingsrätt tidigare slagit fast. På fredagen landade Hovrätten för Västra Sverige i samma slutsats. Mannen döms i hovrätten till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Gustav Sandström

tf redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst

Engagemanget för Wilmas öde har varit enormt. Tusentals frivilliga människor deltog i sökandet för att finna henne vid liv. Idag, nästan ett år efter att hon konstaterades död, pågår fortfarande sökinsatser för att hitta hennes kvarlevor.   

Jag har som ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst fått många publikreaktioner med frågan: varför berättar ni inte mördarens namn? Det är en fullt rimlig fråga som förtjänar ett svar. 

Oavvisligt allmänintresse

Det kan tyckas självklart att vi som nyhetsredaktion ska namnge en dömd mördare. Inte minst i ett fall där så många människor, inklusive jag själv, hyser den djupaste sympati för Wilma och de anhörigas sorg. 

SVT Nyheter Väst är ytterst restriktiva när det kommer till att namnpublicera brottslingar. Detta styrs bland annat av paragraf 15 i vårt sändningstillstånd. För att en namnpublicering ska vara aktuell ska det finnas ett ”oavvisligt allmänintresse” för gärningsmannens identitet. Det kan handla exempelvis om hot mot rikets säkerhet eller mot demokratin. Ribban för att namnpublicera ligger också lägre när föremålet för publiceringen är en offentlig person och/eller en person med en maktposition i samhället.  

Det är frågans allmänintresse som vägs mot integriteten för dem som berörs. Det är inte bara den utpekade personen som påverkas av beslutet, det är också integriteten för personer i dennes absoluta närhet. 

”Svårt att jämföra en publicering med en annan”

Varje publiceringsbeslut är unikt - och kan ändras över tid om nya omständigheter tillkommer – och det är därför mycket svårt att jämföra en publicering med en annan.  Paragrafen i SVT:s sändningstillstånd ger också stort utrymme för den enskilde utgivaren att tolka den.  

Jag har därför stor respekt för att olika redaktioner gör olika bedömningar.  

Med detta sagt är min tolkning att identiteten på Wilma Anderssons mördare i nuläget inte är av oavvisligt allmänintresse. Det faktum att många vill veta gärningsmannens namn är inte ensamt tillräckligt för att vi ska publicera det. Det gäller även det faktum att andra medier valt att namnge mannen. 

Omständigheterna kring och konsekvenserna av hans brott är däremot av uppenbart allmänintresse.  

Därför har SVT Nyheter Väst de senaste elva månaderna arbetat hårt för att utifrån vårt uppdrag åstadkomma bästa möjliga rapportering av fallet.  

Jag anser i nuläget inte att vi gör denna mindre begriplig eller händelsen mindre betydelsefull för att vi inte namnger gärningsmannen. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.