Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Amanda Ebanks som tycker att det är viktigt med gratisträningarna i Bergsjön: ”Det finns en minskad köpkraft här”. Foto: SVT/Moa Roos

Därför tränar barn gymnastik gratis i Bergsjön

Publicerad

Sedan hösten 2023 har barn kunnat tränat gymnastik gratis i Bergsjön, men det är bara barn som bor i Bergsjön som får träna gratis.

– För barnen är det här jätteviktigt, säger Amanda Ebanks, projektledare för Göteborgsgymnasterna.

Med hjälp av ett bidrag på 100 000 kronor från socialförvaltningen i Göteborg, samt bidrag från satsningen ”idrottsklivet” har föreningen Göteborgsgymnasterna kunnat anordna gratisträningar för barngrupper i Bergsjön.

Idrottsklivet är en satsning där regeringen avsatt pengar som ska gå till idrottslivet i de, så kallade utsatta områdena. Amanda Ebanks som är huvudtränare, samt projektledare för Göteborgs gymnasterna samarbete med idrottsklivet tycker att det är viktigt. Enligt henne är är det färre i Bergsjön som har råd att betala träningsavgiften.

– Jag vet att en del av barnen inte håller på med andra sporter och då blir det här väldigt viktigt, säger hon.

Avgifter till hösten

För att få vara med och träna i Bergsjön måste man bo i Bergsjön, berättar Amanda Ebanks. För de föräldrar till barn som bor i andra områden och inte kan betala avgiften finns ett stipendium att söka. Men från och med nästa höst, kommer det inte längre vara gratis Bergsjön heller.

– Helt gratis tittar på terminen ut och sen är planen att ta ut medlemsavgifter till hösten, säger Amanda Ebanks.

Tror inte barnen slutar sedan

Medlemsavgiften är 100 kronor per termin. Genom att betala en medlemsavgift tror föreningen att det ska bli lättare att hålla koll på vilka som är med i gymnastikgrupperna.

Finns det inte en risk att barnen slutar när grupperna inte längre är avgiftsfria?

– Nej. Vi tror inte det och vi hoppas inte det. Det finns ingenting man kan säga säkert, säger Amanda Ebanks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.