Utrymme, vatten och tradition är lockande för norrmännen Foto: SVT

Därför vill norrmännen miljardinvestera i Sotenäs

Publicerad

Utrymme, vatten och en fisketradition. Det är anledningen till varför Europas största fiskodling bör byggas i Sotenäs, enligt storinvesteraren Lighthouse Finance A/S.

I dag berättade en stolt kommunstyrelseordförande, Mats Abrahamsson, att det norska bolaget Lighthouse finans vill investera mellan 17 och 20 miljarder i Europas största fiskodling – och den ska byggas i Sotenäs. Ett projekt som ska ge omkring 2 000 nya jobb i området.

Liknande projekt har tidigare varit på gång i närområdet, men de har inte blivit verklighet. Mats Abrahamsson är däremot optimistisk till att det kommer gå vägen denna gång.

– Vi bedömer att det är en rimlig satsning och det är det vi jobbar efter. Vi har gjort noga undersökningar runt omkring det här och det är en ny teknik också, säger han.

I klippet ovan hör du det norska bolagets vd, Roy Höiås berätta varför de vill etablera fiskodlingen just i Sotenäs och vilka jobbtillfällen som kan genereras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.