Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dömde David berätta om fängelselivet som startade i ung ålder. Klipp från SVT-dokumentären ”30 dagar i fängelse”. Foto: SVT/30 dagar i fängelse

David: ”Jag stal mina första bilar när jag var 15 år”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet häktade 15–17-åringar har fördubblats på två år. Det visar nya siffror från Kriminalvården. Någon som vet hur det är att åka in och ut på institutioner från ung ålder är David från Åmål.

– Total sett till och från sen jag var 15 år, säger David.

Under 2023 ökade antalet häktade i åldrarna 15–17 år betydligt, enligt nya siffror från Kriminalvården som släpps under onsdagen. Trots att personer i den åldern bara ska häktas vid mycket allvarliga brott.

Förra året satt 335 ungdomar i häkte i Sverige. En stor ökning från året innan, 2022, då 194 ungdomar häktades. Trenden har varit tydlig under en rad år.

Kriminalvården: Unga används hänsynslöst

– Det är den samhällsutveckling vi ser. Unga personer används i högre utsträckning på ett väldigt hänsynslöst sätt av de tungt kriminella och de som driver den grovt kriminella organiserade brottsligheten, säger Susanne Wedin, avdelningschef för anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården.

David startade kriminalitet tidigt

Någon som har egen erfarenhet av att vara inlåst till och från sedan ung ålder är David, 33 år. I dokumentärserien ”30 dagar i fängelse” berättar han från insidan av anstalten i Halmstad om sitt liv, som startade med LVU-intagning i 15-årsåldern och sedan dess har präglats av återkommande fängelsevistelser. Institutioner har varit en ständig del av hans tillvaro sedan ungdomen.

– Totalt sett, till och från sen jag var 15, tror jag, säger David.

Unga ska till fängelser

Kriminalvården har fått ett regeringsuppdrag att förbereda för att inrätta ungdomsfängelser för personer i åldrarna 15–17 år som begår de grövsta brotten, såsom mord, våldtäkt och grova rån.

Hur ser ni till att Kriminalvården inte bara blir vägen in i tyngre kriminalitet?

– Ett av vårt absolut viktigaste uppdrag är att arbeta återfallsförebyggande. Vi har ett övergripande uppdrag att se till att samhället blir säkrare och tryggare genom att vi försöker minska antalet återfall i brott, säger Susan Wedin.

Se dokumentärserien 30 dagar i fängelse på SVT Play.

Avslutade häktningar av de mellan 15–17 år.

2023: 335

2022: 194

2021: 160

2020: 139

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.