I klippet: Tre frågor om Dawit Isaak Foto: svt

Ny brottsanmälan – 20 år efter Dawit Isaak fängslades: ”Bör utredas”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är det 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. I samband med årsdagen lämnar Reportrar utan gränser (RSF) ännu en gång in en begäran om överprövning av det tidigare åklagarbeslutet att avstå förundersökning av brott mot mänskligheten i fallet.

– Det är ett internationellt ansvar att förhindra den typen av grova brott, säger Björn Tunbäck, ledamot Reportrar utan gränser.

Hör Björn Tunbäck svara på tre frågor om Dawit Isaak

Det är tredje gången som Reportrar utan gränser kräver att den svenska åklagarmyndigheten ska inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Anmälan riktar sig mot Eritreas president och ett antal ministrar i landet.

Tidigare har både en kammaråklagare och riksåklagare beslutat att inte inleda någon förundersökning.

– Vi anser att det som begås mot Dawit är ett brott mot mänskligheten, det är en typ av brott som bör utredas internationellt, säger Björn Tunbäck.

Greps i sitt hem

På torsdagen är på dagen det 20 år sedan Dawit Isaak greps av polis i sitt hem i Eritrea när han åt frukost med sin familj i Eritreas huvudstad Asmara. Måltiden avbröts av polisen som kom för att gripa honom.

Sedan dess har Dawit Isaak suttit fängslad i landet, utan att ha dömts av en domstol. Ingen vet heller var han hålls i förvar.

Finns livstecken

De senaste tecknen på att Dawit Isaak lever kom för ett år sedan, då via FN:s specialrapportörer för mänskliga rättigheter. De hade då fått ”trovärdiga uppgifter” om att han ska ha setts i livet.

Vad hoppas ni  en anmälan ska leda till?

– Vi vet ju inte vad det här kommer leda till, men det är väldigt underligt att inte ens försöka. Situationen är svår och vi vet inte när vi kommer lyckas men vi kan ju inte ge upp för Dawit har inget val, och det har vi inte heller. Vi måste bara fortsätta, säger Björn Tunbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.