Barbara Lindell är kritisk till flytten av träden startar när den juridiska processen inte är färdig. Foto: SVT

De är kritiska till trädflytten

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket och Göteborgs stad börjar nu med att flytten av 200 träd i förberedelserna för Västlänken. Arbetet startar under måndagen men organisationen Nätverket trädplan Göteborg är kritiskt till att de sätter igång trots att juridiska beslut saknas.

Arbetet med trädflytten börjar vid Kvarnberget och Centralstationen i Göteborg under måndagen. Veckan efter kommer man att fortsätta och flytta träd vid Korsvägen, allt för att göra plats för Västlänken.

Organisationen Nätverket trädplan är kritiskt till att man redan nu startar med flytten trots att det inte finns ett juridiskt beslut. Under oktober hölls förhandlingar i Mark- och milljödomstolen och domen som avkunnas i januari kommer med största sannolikhet överklagas.

– Vi tycker att det är en omoralisk maktdemonstration och helt onödigt eftersom det inte finns några tillstånd klara än, säger Barbara Lindell som är ordförande i Nätverket trädplan Göteborg.

Tror inte träden klarar sig

Dessutom tycker Lindell att metoden inte är säker och att många träd inte kommer att klara sig.

– Det här är oåterkalleliga ingrepp och samtidigt säger att man ska bevara träden och plantera tillbaka dem. Många av dem mår redan så dåligt att de inte kommer att klara en flytt, säger Barbara Lindell.

Arbetet med att flytta träden kommer att pågå till och med december. Nästa år kommer ytterligare träd att flyttas i bland annat Haga som har en pendeltpågsstation planerad.

Efter att Trafikverket inventerat 1.500 träd som påverkas av Västlänken är planen att 700 ska bevaras på plats, 300 ska flyttas antingen permanent eller tillfälligt och 500 träd kommer att ersättas.

Budgeten hos Trafikverket för att hantera träden ligger på 75 miljoner kronor.

Tittat på andra trädflyttar

Trafikverket har bland annat tittat på Tyskland och Stuttgart där man flyttade en rad träd för byggande av tunnelbana för att få kunskaper om ämnet. Det menar Nätverket trädplan är ett projekt som inte alls varit lyckat.

– Vi har också tittat på hur det gick i Stuttgart. De flyttade träden håller på dö nästan allihopa och motsvarande chef för park- och naturförvaltningen där säger att träden är ständiga patienter som man måste ta hand om resten av deras förkortade liv.

Under måndagen är SVT Nyheter Väst på plats för att rapportera om när trädflytten startar vid Kvarnberget och Centralstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.