Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungefär 3900 hummertinor om året går förlorade längs med Västkusten, enligt en studie från Svenska miljöinstitutet. Foto: Divers against ghost nets

De dyker efter spöktinorna på bottnen: ”En skattjakt att få bort dödsfällorna”

Uppdaterad
Publicerad

Under ytan finns näten som fiskar för evigt – gamla fiskeredskap som blivit kvar i havet. Men året om dyker föreningen Divers aginst ghost nets för att dra upp hummertinor och linor – något som fortfarande skapar problem för det marina livet. 

– Det är som en skattjakt att hitta de här dödsfällorna och få bort dem, säger dykaren Paul Hultsbo.

I Klåva hamn ligger de i en hög vid kajen. Hummertinorna och fiskeredskapen som dykarna har dragit upp den senaste tiden. I fem års tid har föreningen Divers against ghost nets dykt efter de förlorade fiskeredskapen under ytan, och de ser ännu inget slut på arbetet.

– Det här försvinner inte över en natt, det som redan gått förlorat står ju och fiskar fortfarande, säger Paul Hultsbo, dykare i föreningen Divers against ghost nets. 

Med spökfiske menar man de fiskeredskap blivit kvar i hav och sjöar och som fiskaren inte har lyckats bärga. De gamla fiskeredskapen blir kvar under ytan och fortsätter fånga in bland annat fiskar och krabbor år efter år. Men det finns flera organisationer som arbetar mot problemet och den här är en av dem.

– Konsekvenserna av spökfisket är att det dör mycket hummer, krabba och fisk i onödan till ingen anledning alls, säger dykaren Joakim Johansson.

Nya regler för säsongen

Ungefär 3 900 hummertinor tappas i havet längs med Västkusten varje år, det visar en studie från Svenska miljöinstitutet. Men sedan årsskiftet 2023 finns det nya regler för hummertinorna. Inför årets säsong måste de vara försedda med ett rymningshål, som sedan förseglas med en tre millimeter tjock obehandlad bomullstråd. Om hummertinan går förlorad så löser tråden efter en tid upp sig i vattnet, och förhindrar därmed spökfiske.

– Det är väldigt effektivt och enkelt framförallt, säger Paul Hultsbo.

Starta klippet för att se Paul Hultsbo demonstrera vart man kan placera bomullstråden på hummertinan.

Havs-och vattenmyndigheten har ett webbverktyg där fiskare kan rapportera in förlorade fiskeredskap. I verktyget anger fiskaren koordinaterna för vart redskapet försvann och anmälningarna kan sedan ses i en karta. Enligt myndigheten underlättar verktyget sedan vid städning och bärgning av redskapen.

Hummersäsongen har premiär 07:00 den 25 september 2023.

Källa: Havs-och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.