De flesta kommuner saknar mötesplatser för hbtq-personer

Uppdaterad
Publicerad

Mötesplatser för unga hbtq-personer är ojämt fördelade över landet – och få finns på landsbygden. Ett stort problem, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Det här är en grupp som har stort behov av att ha vänner som man kan prata med om de frågor och funderingar som hbtq-ungdomar har, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

Endast 43 av landets 290 kommuner hade mötesplatser för unga hbtq-personer, visade myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors rapport från 2021. Ingen av mötesplatserna låg i någon landsbygdskommun.

– Vi vet att det finns en överrepresentation när det gäller psykiska ohälsa i den här gruppen. Det som behövs är att få vuxna beslutsfattare att förstå att det är en grupp unga som lever i utanförskap, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF och tidigare verksam som socialdemokratisk politiker.

Coronapandemin har också påverkat förutsättningarna att träffa andra i samma situation, och myndigheten välkomnar att projekt som Lesbisk plats också satsar på digitala plattformar.

Här berättar Lena Nyberg om varför myndigheten ser mötesplatser som viktiga för ungas hälsa, i klippet.

Kommuner som har hbtq-mötesplatser

Ale, Borås, Eskilstuna, Falköping, Falun, Gotland, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Katrineholm, Klippan, Kristianstad, Kungsbacka, Kungälv, Lidköping, Linköping, Lomma, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Mark, Motala, Mölndal, Nacka, Norrköping, Norrtälje, Nyköping, Partille, Skellefteå, Sollentuna, Stockholm, Sundsvall, Ulricehamn, Umeå, Uppsala, Varberg, Växjö, Älmhult, Öckerö, Örebro.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (rapport från 2021, baserad på enkät gjord 2020)  Förändringar kan ha skett sedan enkäten gjordes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.