Han vill locka fler till Lysekil med hjälp av klättring. Foto: SVT

Flyttar till Brastad – för att klättra

Uppdaterad
Publicerad

Lysekil har länge varit hjärtat för klättring i Bohuslän. En nybyggd klättringshall får fler klättrare att flytta till området.

– Bara senaste veckan vet jag två bekantas bekanta som köpt ny sommarstuga. Så klättrare etablerar sig över hela området.

Det säger Markus Sköldstam, som själv gjorde flytten från Göteborg till Lysekil för fem år sedan. Enligt honom har klättrare sökt sig till området under en längre tid. Men sedan ryktet spritt sig om den klätterhall som hans förening Bro Boulder bygger upplever han att intresset har ökat ännu mer.

Saknat inomhusklättring

Hela Bohuslän är känt för sina berg i klättringskretsar och området kring Lysekil är något av ett centrum. Under sommartid syns gott om klättrare på granitklipporna i Brodalen. Men under resten av året, när det är kallt och många gånger blött, har det saknats bra alternativ.

Planen på en inomhushall, fokuserad på bouldering, har växt fram under fyra år och förra våren sattes spaden i marken. Till helgen, den 14 oktober, blir det invigning.

Mer än sommarsport

Hallen har kostat 4,5 miljoner och den största delen av pengarna kommer från allmänna arvsfonden.

– För bygden gör det ju jättemycket. Det drar folk och folk flyttar in hit och det gör gott för företagsamheten. Och det är ju inte bara de två månaderna på sommaren som det är bra tryck, de riktigt duktiga klättrarna håller på året om, säger projektledaren Lars Nielsen.

Till exempel har flera företagare i området börjat hyra ut rum särskilt till klättrare.

Drömmen: SM-guld

Markus Sköldstams förhoppning är att hallen ska bli som en fritidsgård för ungdomar från de intilliggande kommunerna.

– En dröm jag har är att vi får några riktigt duktiga klätterungdomar från Brastad. Och det vore inte fel om de vann SM, till exempel!

Du är inte orolig över att det här stora intresset är något som går över?

– Nej det gör jag inte. Många av dem som var med och startade vår klubb är fortfarande aktiva. Det som gör att man slutar är att man inte har tid. Men kärleken till det lever ofta kvar hela livet.

LÄS MER: Klättring blir OS-sport

De tre klättergrenarna

Ledklättring:

Klättraren säkrar sig med ett elastiskt rep, som fästs vid selen som går runt midjan. Det handlar om att ta sig upp för en viss led, med olika s.k. ”problem”. Längst med leden gäller det att fästa s.k. quickdraws, som fäster en karbin i repet och en mot väggen. Klättraren måste han en person som säkrar repet från marken. Så om klättraren tappar fästet spänner säkraren repet.

Bouldering:

Här klättrar man utan rep. Väggarna är bara ca fyra meter höga, vilket innebär att man inte ramlar så långt när man väl faller. Däremot är det viktigt att det finns mjuka mattor, eller s.k. ”crash pads” på marken under.

Speedklättring:

Här handlar det om att komma upp för väggen först. Väggarna kan vara mellan fem och tio meter höga, och man klättrar ”man mot man”. Man är fastspänd med rep.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.